Brug tussen mobiliteit, vastgoed en planeconomie

dinsdag 4 mei 2010
timer 2 min
In samenwerking met de NHTV en de gemeente Tilburg heeft Oranjewoud een methode ontwikkeld om (bovenplans) kostenverhaal in de praktijk mogelijk te maken. Met deze methode kan op basis van ontwikkelingen in vastgoed en infrastructuur een planeconomie objectief worden onderbouwd .
Brug tussen mobiliteit, vastgoed en planeconomie


Bovenplans kostenverhaal


Het horen van de term (bovenplans) kostenverhaal leidt in de praktijk snel tot vraagtekens, aangezien veel mensen meteen denken aan een inhoudelijk verhaal over kosten. De essentie is echter dat met de introductie van het bovenplanse kostenverhaal in de grondexploitatiewet van de nieuwe Wet ruimtelijke ordening (Wro) het voor gemeenten mogelijk wordt om (voornamelijk) infrastructurele aanlegkosten die toerekenbaar zijn aan ruimtelijke ontwikkelingen, te verhalen.

Vastgoed en infrastuctuur als basis


De toepassing van de methodiek vraagt om een samenspel tussen disciplines die voorheen nog niet vaak met elkaar op een interactieve manier samenwerkten. De vastgoedontwikkelingen en de infrastructurele ontwikkelingen vormen de basis voor een objectief onderbouwd kostenverhaal (planeconomie). In samenwerking met de NHTV in Breda en de gemeente Tilburg heeft Oranjewoud een methode ontwikkeld om (bovenplans) kostenverhaal in de praktijk mogelijk te maken. Inmiddels is deze methode ook daadwerkelijk door de gemeente Tilburg toegepast voor 2010.

Toepassingen concept


Het concept en de toepassingen zijn vernieuwend en zijn onlangs gepresenteerd op het CROW XL congres. Tussen alle inzendingen behoorde deze methodiek tot de beste drie ontwikkelingen op het gebied van Mobiliteit. Bij Oranjewoud hebben vastgoed, planeconomie en mobiliteit elkaar inmiddels weten te vinden en wordt de toepassing van het bovenplans kostenverhaal voor andere gemeenten verder uitgewerkt.

Informatie


\"oranjewoudIngenieursbureau Oranjewoud BV
Tel.: 0513-634567
www.oranjewoud.nl

 

Terug naar overzicht nieuws >>>