Burgemeester Parijs gaat strijd aan met auto

maandag 10 februari 2020
timer 2 min
De burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo, wil Parijs 'ecologisch hervormen'. Ze wil de stad fiets- en loopvriendelijker maken en 72 procent van de straatparkeerplekken moet verdwijnen.

Daarvoor presenteerde zij eind januari het plan ‘City of 15 minutes’, dat onderdeel uitmaakt van haar herverkiezingsprogramma. De stad moet '100 procent fietsvriendelijk' worden en daarvoor wil ze de Franse hoofdstad opdelen in buurten, waarin alle noodzakelijke voorzieningen voor elke Parijzenaar per fiets of te voet op 15 minuten afstand te vinden zijn. Dat moet de stad leefbaarder en schoner maken.

Minder auto

In de plannen staat onder meer dat elke straat een fietsstrook moet krijgen en dat elke stadsbrug moet worden voorzien van een afgescheiden, beschermde fietspaden moeten krijgen. De benodigde ruimte om Parijs fietsvriendelijker te maken gaat ten koste van de auto.

Onder haar plannen moet 72 procent van de straatparkeerplaatsen verdwijnen. Volgens een studie uit 2019 heeft Parijs momenteel 83.500 straatparkeerplaatsen, en daarvan moeten er 60.000 verdwijnen.

Nieuwe organisatie van de straten

De ‘City of 15 minutes’-plannen zijn gebaseerd op ideeën van ‘smart city’-professor Carlos Moreno van de Universiteit van Parijs. Moreno pleit voor chrono-urbanisme waarbij we een andere relatie met onze tijd en mobiliteit aangaan. Alle noodzakelijke voorzieningen moeten dichtbij huis zijn.


Hildago vertaalt dit in een ‘nieuwe organisatie van de straten’. Belangrijke doorgangswegen in Parijs moeten ontoegankelijk voor motorvoertuigen worden, drukke kruispunten moeten tot voetgangerspleinen worden omgetoverd en straten rondom scholen moeten kindvriendelijker worden. Ze wil parkeerplaatsen in Parijs vervangen door groenruimte, speelplek en moestuinen.


 Maar dan moet ze wel eerst worden herverkozen. Tussen 15 en 22 maart zijn de verkiezingen.