Cargohopper en Greencity Distribution gaan samenwerken

dinsdag 26 januari 2010
timer 3 min
Pilot in Utrecht van Cargohopper en Greencity Distribution Cargohopper Utrecht, winnaar van de Award Stedelijke Distributie 2009, en het genomineerde Greencity Distribution uit Tilburg, starten op 1 februari in de stad Utrecht een gezamenlijke pilot voor een uitbreiding van de stadsdistributie met het bezorgen en afhalen van pakjes, pallets en rolcontainers.
Cargohopper en Greencity Distribution gaan samenwerken

 

IT-systeem


De pilot loopt voorlopig tot het einde van het jaar en heeft als eerste doelstelling het uitbreiden van de mogelijkheden tot het bezorgen en afhalen van pakjes, pallets en rolcontainers voor de stad Utrecht. De partijen willen dat bereiken door een eenduidige presentatie naar de markt, slimmere en onafhankelijke ICT en een koppeling van elkaars netwerken. \"Cargohopper gaat met het IT-systeem van Greencity Distribution werken\", aldus Roel Menheere, directeur van GCD. \"Dat systeem sluit goed aan bij de diensten van grote vervoerders waar wij mee samenwerken.\" Er is voor Utrecht gekozen omdat deze stad zich goed leent voor een valide pilot. Van der Linden: \"Je vindt hier binnen een compact gebied alles waar je in de rest van Nederland ook tegenaan kunt lopen.\" Deze stap moet ook de komst van Cargohopper II weer een stap dichterbij brengen.

Betere bundeling, eigen identiteit


Het directe belang voor deze groep zit in een nog betere bundeling van goederen en voertuigbewegingen. Dat levert behalve tijdwinst ook de grootste bijdrage aan de noodzakelijke kilometerreductie in de binnenstad en de direct daaraan gekoppelde afname van de CO2 uitstoot en fijnstof. Tevens komt dit de bereikbaarheid van de binnensteden ten goede. Beide partijen behouden voorlopig hun eigen identiteit en klanten maar gaan wel over tot een gelijkwaardige branding op het gezamenlijke (rollende) materieel. Menheere: \"Cargohopper focust zich meer op verladers. Door het samenvoegen van onze klanten staan we samen sterker.\"

Ondernemers betrekken 


Onderdeel van de pilot is ook het nauwer betrekken van de binnenstadondernemers. De beide partijen willen vooral zoeken naar marktconforme mogelijkheden om deze doelgroep de mogelijkheid te bieden hun goederen te laten aanleveren op één servicepunt aan de rand van de stad. Jacques van der Linden van Cargohopper ziet op dit vlak op korte termijn ook veel kansen in het bouwtransport. \"De Utrechtse binnenstad wordt de komende jaren een grote bouwput en de logistiek daarvan is een nachtmerrie. Daar ligt een enorm potentieel en de kennis die we daar kunnen opdoen kan cruciaal zijn voor andere steden.\"

Race


Beide partijen hopen met hun samenwerking ook andere steden makkelijker over de streep te krijgen. Zeker steden met een moeilijk toegankelijke binnenstad. Hoog op de lijst staan Breda en Amsterdam. Beide steden hebben belangstelling getoond voor zowel Cargohopper als Greencity Distribution. Door gezamenlijk op te trekken willen beide instellingen deze steden het beste van beide partijen kunnen bieden. \"Op deze wijze hopen we ook de landelijke race tussen verschillende partijen over wie in de meeste gemeenten actief kan zijn, een beetje te neutraliseren,\" aldus beide initiatiefnemers.

Landelijk dekkend netwerk


Achterliggende reden voor de pilot is het besef van beide partijen dat duurzame stadsdistributie in Nederland alleen in een stroomversnelling kan raken als er meer en vooral gestructureerde samenwerking komt tussen de partijen die op dit gebied actief zijn. Cargohopper en Greencity Distribution (GCD), die ook voor de inschrijving op de Award Stedelijke Distributie al met elkaar in gesprek waren, onderkennen het belang van een uniform, onafhankelijk landelijk dekkend netwerk zodat het voor zowel grote verladers als andere delivery services makkelijker wordt om daarop in te haken.

Gerelateerde artikelen:

Stroomboot Utrecht wereldprimeur
Gemeente Utrecht eerste winnaar Award Stedelijke Distributie

Genomineerden Award Stedelijke Distributie bekend