Centrale rol human factors binnen verkeerscentrale
Intergo, adviesbureau voor human factors, heeft samen met ontwerp- en consultancyorganisatie Arcadis een aantal toekomstscenario's ontwikkeld. Deze scenario's maakten inzichtelijk welke personele bezetting noodzakelijk is, hoe de verkeerscentrale met desks ingericht moet worden en welke ontwikkelingen aan de systemen noodzakelijk dan wel wenselijk zijn als gevolg van de uitbreiding van het takenpakket.
Werkbelasting
Samen met de verkeersleiders van de verkeerscentrale heeft Intergo niet alleen gekeken naar de werkbelasting in een normale (spits)situatie. Er is ook een voorspelling gedaan voor de werkbelasting in situaties waarin een verstoring in een of meer tunnels optreedt en daarnaast het verkeersmanagement door de stad uitgevoerd moet worden. Ook hierin zijn meerdere scenario's onderscheiden.
Uit deze voorspellingen bleek onder andere dat er voldoende capaciteit over was om invulling te geven aan de hogere ambitie op het gebied van verkeersmanagement. Bij de start van het project dacht men dat dit niet haalbaar zou zijn. Na vaststelling van de werkbelasting is de personele bezetting berekend en is bepaald hoeveel desks er nodig zijn. Vervolgens is een ontwerp voor de fysieke inrichting van de verkeerscentrale gemaakt.
Resultaten meegenomen
De verkeersleiders en het management hebben de aanpak van Intergo erg gewaardeerd, met name de wijze van vaststellen van de werkbelasting. De resultaten zijn meegenomen in de ombouw van de verkeerscentrale.

De Michiel de Ruijtertunnel aan de IJ-zijde van station Amsterdam Centraal