Chinese bus rijdt over files heen

vrijdag 6 augustus 2010
timer 2 min
Chinese bus rijdt over files heen China kampt in de overbevolkte steden met veel files. Het openbaar vervoer is een goed alternatief voor de auto, maar gewone bussen zitten vaak vast in het verkeer. Een Chinees bedrijf heeft een oplossing: de 3D Fast Bus, die over de auto's heen rijdt. 
Chinese bus rijdt over files heen


Bus als een tunnel


De 3D Fast Bus van het bedrijf Shenzhen Huashi Future Parking Equipment heeft geen benedendek. Het bovendek bevindt zich op een hoogte van twee meter. Hierdoor kunnen auto's gewoon blijven rijden als ware het door een tunnel en ingeval van file beweegt de bus over de file heen naar voren. Zo'n 1.200 passagiers kunnen plaatsnemen op het bovendek. Reizigers stappen in de bus door middel van een verhoogd platform.


Veiligheidsysteem


De bus heeft in totaal een hoogte van 4,5 meter en rijdt op rails aan weerszijden van de weg. Om gevaarlijke verkeersituaties te vermijden, geven ultrasone golven aan wanneer een vrachtwagen nadert of een weggebruiker niet voldoende in het midden van een rijstrook blijft rijden.


File en CO2 reducerend


Het systeem werd in mei al voorgesteld op de International High-tech Expo in Peking. Volgens de fabrikant kan deze uitvinding het aantal files in China met zo'n 20 tot 30 procent verminderen. Verder zou de bus, die deels ook rijdt op zonne-energie, de jaarlijkse CO2-uitstoot met 2640 ton reduceren. Binnenkort wordt de bus getest in Peking op een traject van 185 kilometer.

Bekijk hier een videosimulatie van de 3D Fast Bus.
 

Terug naar overzicht nieuws >>>