CO2 prestatieladder voor "carbon footprint"

woensdag 26 januari 2011
timer 2 min
CO2prestatieladder voor 'carbon footprint' Peek Traffic implementeert de CO2prestatieladder van Prorail, een methodiek waarbij een bedrijf zijn energieverbruik en hiermee zijn 'carbon footprint' in kaart brengt. De prestatieladder omvat 6 niveaus, waarbij niveau 0 staat voor geen inspanning en niveau 5 het hoogst haalbare is. 
CO2 prestatieladder voor 'carbon footprint'


Niveau 3


Peek Traffic gaat voor niveau 3 van de CO2 prestatieladder en heeft de ambitie neergezet om in januari van dit jaar de certificering rond te krijgen. De doelstelling is een reductie van de carbon footprint van 15% in 2012 ten opzichte van het referentiejaar 2009 te bewerkstelligen. Om dit te realiseren wordt er onder meer gekeken naar mogelijkheden het energieverbruik te reduceren en groene stroom te gebruiken.

Inventarisatie CO2-uitstoot


Binnen de inventarisatie wordt onderscheid gemaakt tussen zogenaamde scope 1 en 2 emissies. Binnen scope 1 vallen de emissies die in het beheer van Peek vallen en direct controleerbaar zijn. Voorbeelden hiervan zijn het brandstofverbruik van onze voertuigen en de emissies van koelapparatuur en klimaatinstallaties. Scope 2 omvat emissies die indirect worden veroorzaakt door hetgeen wat niet in bezit is van Peek; bijvoorbeeld ingekochte elektriciteit of gemaakte vliegbewegingen. Inmiddels is de inventarisatie voor de jaren 2008, 2009 en het eerste half jaar van 2010 afgerond. De carbon footprint is in het eerste half jaar van 2010 met 9% afgenomen ten opzichte van het referentiejaar 2009.

Energiereducerende maatregelen


De afname van de carbon footprint is toe te schrijven aan verschillende maatregelen die in de loop van het jaar zijn uitgevoerd. Zo zijn bewegingssensoren en LED-verlichting geïnstalleerd in het bedrijfspand, is de overstap gemaakt op 'groene' elektriciteit, wordt thuiswerken gestimuleerd en wordt er gebruik gemaakt van een telepresence systeem. Echter, de vliegbewegingen en het brandstofverbruik van de leaseauto's blijven grote energieverbruikers. Op dit moment worden de benodigde maatregelen voor 2011 geïnventariseerd.

Meer informatie over de CO2 prestatieladder van Prorail is hier te vinden.
 

Terug naar overzicht nieuws >>>