Commissie Tunnelveiligheid

donderdag 14 april 2011
timer 2 min
opgeheven Onlangs liet minister Schultz van Haegen aan de Tweede Kamer weten dat de Commissie Tunnelveiligeid kan worden opgeheven. Voorzitter Jan van Belzen is niet blij: \"Problemen rond tunnels zijn nog niet voorbij.\"
Commissie Tunnelveiligheid

 

Moed


Jan van Belzen, tevens burgemeester van Barendrecht, legt zijn voorzitterschap pas neer als het echt moet. Voorlopig put hij nog moed uit nieuwe adviesaanvragen voor bijvoorbeeld de Abdijtunnel. \"Opdrachtgevers stellen blijkbaar toch onze visie op prijs.\"

Onafhankelijke toetsing


Het stoort Van Belzen vooral dat in de nieuwe wetgeving helemaal geen waarborgen zijn voor onafhankelijke toetsing. “Dat gaat een onafhankelijke beambte bij onder meer Rijkswaterstaat doen, maar voor de rest is niet duidelijk hoe of wat.” In zijn visie zullen de tunnels er niet veiliger op worden en bestaat het risico tot planningen en budgetten het zullen winnen van veiligheid. Wel is hij warm voorstander voor bundeling van kennis in een expertisecentrum. “Maar het ministerie trekt kennis en advies uit elkaar. Dat is in mijn ogen een onlogische knip.”

Veiliger


De afgelopen jaren adviseerde de commissie Tunnelveiligheid over de Zuidas, A2-Maastricht tunnel, Vlaketunnel, metrostations, Spoortunnel Delft en alle andere tunnelprojecten in Nederland. Er werd gekeken naar brandveiligheid, vluchtroutes, files en duurzaamheid. Van Belzen is ervan overtuigd dat door het werk van de commissie de tunnels ook daadwerkelijk veiliger zijn geworden. “Ontwerpen zijn aangepast en procedures aangescherpt.”

Van Belzen is er nog niet klaar mee: \"De problemen rond tunnels zijn echt nog niet voorbij als de commissie is opgedoekt.\"

 

Bron: Cobouw

Terug naar overzicht nieuws >>>