CROW publicatie "Kruispunten en luchtkwaliteit"

donderdag 18 februari 2010
timer 2 min
CROW publicatie: 'Kruispunten en luchtkwaliteit' Tijdens de Studiedag Verkeerslichten overhandigde voorzitter van de CROW-werkgroep Ad van Wanroij het eerste exemplaar van de nieuwe CROW-publicatie 'Kruispunten en luchtkwaliteit' aan dagvoorzitter Ruud Hornman.
CROW publicatie 'Kruispunten en luchtkwaliteit'

 In de nieuwe publicatie 'Kruispunten en luchtkwaliteit' van het kennisprogramma Solve staat het effect op de luchtkwaliteit van de verschillende kruispuntvormen en de daarbij behorende dynamiek van het verkeer centraal.

Handreiking


Wat is beter voor de luchtkwaliteit: een kruispunt met verkeerslichten of een rotonde? En wat is het effect van een groene golf op de luchtkwaliteit? In de nieuwe publicatie 'Kruispunten en luchtkwaliteit' van het kennisprogramma Solve staat het effect op de luchtkwaliteit van de verschillende kruispuntvormen en de daarbij behorende dynamiek van het verkeer centraal. De publicatie geeft een overzicht van de effecten op de luchtkwaliteit bij de verschillende vormen van rotondes, met verkeerslicht geregelde kruispunten en groene golven. Ook komen de kosten en de haalbaarheid van de kruispuntvormen aan de orde en wordt een handreiking gegeven voor een succesvolle implementatie. Daarnaast bevat de publicatie handreikingen voor verkeerskundigen en verkeersregeltechnici voor ontwerpen die goed zijn voor luchtkwaliteit.


Solve Maatregelmix


De maatregelen uit deze publicatie zijn ook opgenomen in de Solve Maatregelenmix. Met deze applicatie is het mogelijk om de werking en de toepasbaarheid van de verschillende verkeersmaatregelen voor luchtkwaliteitsknelpunten inzichtelijk te maken.


Kennisprogramma


Gemeenten en provincies hebben behoefte aan praktische informatie over maatregelen die nodig zijn om aan de eisen voor de luchtkwaliteit te voldoen. Het kennisprogramma Solve van CROW voorziet hierin. Het programma biedt een samenhangend pakket van direct toepasbare, snelle oplossingen. Dit zijn oplossingen op het gebied van verkeer, waarmee gemeenten en provincies de luchtkwaliteit rond hun lokale wegen en de kwaliteit van de leefomgeving kunnen verbeteren. Met als doel de Europese normen voor fijn stof en stikstofdioxide binnen de gestelde termijnen te halen.

De publicatie is binnenkort te bestellen via www.crow.nl/shop.