Daling aantal verkeersdoden

dinsdag 19 april 2011
timer 2 min
In 2010 vielen in Nederland 640 doden in het verkeer. Dit is elf procent minder dan de 720 doden in 2009. De dalende trend van de afgelopen jaren zet zich voort. Nederland behoudt hiermee zijn positie in de kopgroep van meest verkeersveilige landen in Europa.  
Daling aantal verkeersdoden

 

Verheugd


Er vielen vooral minder slachtoffers onder personen jonger dan veertig jaar, en onder fietsers en automobilisten. Dit blijkt uit cijfers van het CBS en de Dienst Verkeer en Scheepvaart (DVS) van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu liet weten verheugd te zijn over de daling in het aantal verkeersdoden en dat ze zich zal blijven inzetten om dit aantal verder terug te dringen.

Vraagtekens


Overigens zet de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) vraagtekens bij het gepubliceerde aantal verkeersdoden in 2010. De stichting twijfelt over de kwaliteit van de registratie bij de politie. Het vermoeden bestaat dat zowel de registratiegraad als de inhoud van de registratie tekortschiet. Het SWOV denkt dat een goede registratie van doden en gewonden als gevolg van ongevallen minder prioriteit heeft gekregen. Daardoor wordt bijvoorbeeld minder vaak bij een ziekenhuis nagevraagd of een gewonde is overleden of niet. Bovendien blijkt uit eerder gepubliceerde cijfers dat het aantal ernstige verkeersgewonden juist is toegenomen.

Strategisch plan


Het kabinet wil het aantal verkeersdoden terugbrengen tot maximaal vijfhonderd in 2020, zoals vermeld in het Strategisch Plan Verkeersveiligheid 2008-2020. Maatregelen om dit doel te bereiken, met als prioriteiten een harde aanpak van veroorzakers van onveiligheid en meer bescherming van kwetsbare verkeersdeelnemers, staan in het Actieprogramma Verkeersveiligheid 2011-2012, dat deze maand naar de Tweede Kamer wordt gestuurd.
 

Terug naar overzicht nieuws >>>