"De weerstand tot lopen is een foutje in de hersenen"

dinsdag 2 oktober 2018
timer 3 min
De line-up mocht er zijn tijdens het Nationaal Voetgangerscongres op 25 september in Amsterdam. Met een openingskeynote van wetenschapsjournalist Mark Mieras en een 'afsluiter' van hoogleraar en tv-persoonlijkheid Erik Scherder stonden de hersenen centraal. Ondertussen werd ook het nationale initiatief 'Ruimte voor Lopen' gelanceerd.

“Een foutje in de hersenen”, noemde wetenschapsjournalist Mark Mieras de natuurlijke weerstand die mensen hebben om in beweging te komen, aan het begin van de dag. “Het plan om in actie te komen roept namelijk al stress op in de hersenen. Maar zodra je gaat bewegen is dat meteen voorbij.” 20 minuten beweging per dag is volgens hem ‘ideaal voor de hersenen’.

Creativiteit

Lopen is niet alleen gezond, het boort ook de creativiteit aan. Mieras: “Wij zijn onze eigen gedachten en zitten dus opgesloten in onze eigen box. De hersenen denken niet vanuit zichzelf out-of-the-box. Creativiteit vraagt om een andere houding, nieuwe netwerken aanboren en rustig afwachten tot het toeval die box komt binnengeslopen.”

 


En aan dat toeval geeft de voetganger zich, in tegenstelling tot de fietser of automobilist, juist over. “Focussen, concentreren en stress helpen de creativiteit vooral niet. Een lichte prikkeling van de hersenen stimuleert de creativiteit het meeste: en dat is wandelen.”

Geluk

Erik Scherder, hoogleraar aan de VU, sloot met zijn afsluitende keynote naadloos aan op het verhaal van Mieras. “Als je meer loopt maak je meer hubs aan in je hersenen”, was de strekking van zijn verhaal. Als je in beweging komt wordt het beloningssysteem geactiveerd en worden de negatieve emoties geremd.


De keynote van Scherder duurde ruim 45 minuten, maar hij vatte het speciaal voor ons samen in onderstaande video.


Nationale agenda

“Allemaal leuk en aardig, maar hoe krijgen we de mensen nou daadwerkelijk meer aan het lopen?”, vroeg dagvoorzitter Arend de Geus zich gedurende de dag af. Door een politieke lobby te starten, zei een aanwezige. Door een nationale agenda te presenteren, zei een ander.


En dat trof, want naast alle hersenspinsels stond ook dat op het programma met de officiële lancering van de initiatiefgroep ‘Ruimte voor Lopen’.


Dit is een initiatief van Wandelnet, het ministerie van I&W, CROW en Filip van As, oud-wethouder van Zwolle en kartrekker van Tour de Force. Ankie van Dijk van Wandelnet: “Niemand is tegen lopen. Dus we moeten de krachten bundelen.” Het doel van de initiatiefgroep is om te komen tot een gemeenschappelijke agenda, die nationaal wordt ondersteund.