Deelfietsen volgen via gemeentelijk dashboard

maandag 13 mei 2019
timer 3 min
CROW-Fietsberaad, DOVA en TU Delft hebben een landelijk toegankelijk deelfiets-dashboard ontwikkeld, waarop gemeenten kunnen inloggen om het actuele gebruik en functioneren van deelfietsen in hun gebied te kunnen monitoren. Op 25 april werd het dashboard gepresenteerd aan zo'n 25 vertegenwoordigers van overheden, onderzoeksinstellingen en deelfietsaanbieders.

Het deelfiets-dashboard is een ‘SaaS’, een  Software as a Service-tool dat inzicht geeft in het functioneren van deelfietsen. Dit maakt het mogelijk om binnen gemeenten te sturen op het perfecte deelfietsconcept door een of meerdere aanbieders. Het dashboard is via een login beschikbaar voor gemeenten en voor deelfietsaanbieders die hun data beschikbaar stellen.

Het deelfiets-dashboard is in opdracht van CROW-Fietsberaad en DOVA ontwikkeld, onder meer door Sven Boor van Transbits. Het dasboard dient meerdere doelen. Gemeenten krijgen met tabellen, kaarten en grafieken inzicht in het functioneren van deelfietsen en deelfietssystemen, dat wil zeggen: hoeveel deelfietsen worden er aangeboden, hoe lang staan ze ‘te huur’ in de openbare ruimte en hoeveel ritten worden ermee gemaakt? Ook kunnen overheden afspraken of vergunningsvoorwaarden monitoren,  bijvoorbeeld volgens de Leidraad gemeentelijk deelfietsbeleid.

GBFS+-standaard

De meeste aanwezige gemeenten bij de lancering zijn bezig met een vergunningensysteem voor deelfietsen. Het leveren van data door de deelfietsaanbieders kan in de vergunningvoorwaarden worden opgenomen. Op dit moment haalt het dashboard elke minuut data op over het aanbod van Donkey Republic, Flickbike en Cykl. Zij maken gebruik van de internationale GBFS+-standaard voor de uitwisseling van data. In totaal elf deelfietsaanbieders hebben in het openbike convenant afgesproken dat zij hun data via deze standaard willen aanbieden.

Aanvullende functionaliteiten

CROW-Fietsberaad wil op basis van de eerste ervaringen van de gemeenten bepalen of er aanvullende functionaliteiten wenselijk zijn. Zo werd al tijdens de lancering geopperd om via het dashboard open data over fietsparkeerregels en festiviteiten beschikbaar te stellen voor deelfietsapps. Deelfietsaanbieders en app-bouwers kunnen daarmee het juiste serviceproduct maken om het publiek te faciliteren en te informeren. Ook zouden handhavers via het dashboard berichten kunnen sturen aan de deelfietsaanbieders, bijvoorbeeld over deelfietsen die foutgeparkeerd staan.

Open source

De software is open source. CROW-Fietsberaad en DOVA nodigen iedereen uit om mee te kijken en mee te bouwen. Naast de productieversie, draait alweer een nieuwere beta-versie waar nog aan getest wordt  en waarover zowel buggs als suggesties gemeld kunnen worden.

Gratis account tijdens proefperiode

Overheden en deelfietsaanbieders die data beschikbaar stellen kunnen tijdens de proefperiode dit jaar een gratis account aanvragen via info@deelfietsdashboard.nl

 

Klik hier voor meer informatie over het dashboard

 

Klik hier voor de presentatie tijdens de lancering

 

Bezoek ook het Nationaal Fietscongres op 20 juni in Houten.