Deelfietsen zwerven nog rond in Amsterdam

maandag 23 oktober 2017
timer 2 min
Deelfietsbedrijven oBike en FlickBike krijgen meer tijd om hun deelfietsen uit Amsterdam te verwijderen. Eigenlijk moesten zij van de gemeente Amsterdam op 20 oktober hun fietsen verwijderd hebben, maar dat is niet gelukt.

De gemeente laat weten dat de betreffende bedrijven afgelopen week door de stad rondreden, om hun fietsen op te halen. Omdat nog niet alle fietsen verwijderd zijn, is op verzoek van één partij uitstel gegeven tot 27 oktober.

 

Volgens het AD staan op tientallen plekken in de stad nog deelfietsen, die er verwaarloosd en beschadigd uitzien. Een woordvoerder van oBike vertelde dat bedrijfsvrachtauto’s die de fietsen moesten ophalen niet bij de fietsen kunnen komen, omdat de stad vaststaat.

Handhaven

Fietsen die lastig te vinden zijn moeten uiterlijk 3 november verwijderd zijn. De deelfietsbedrijven moeten dit zelf uitvoeren. Fietsen die na deze periode nog niet verwijderd zijn, verwijdert de gemeente zelf. Het gemeentelijke verbod (artikel 2.50 van de APV) op het plaatsen van deelfietsen in de openbare ruimte blijft van kracht totdat er vervangend beleid is.

Hoe verder?

De gemeente heeft de marktpartijen uitgenodigd voor een marktconsultatie, om samen tot uitgangspunten voor nieuw beleid te komen. De inspraak en definitieve vaststelling vinden begin volgend jaar plaats.

 

Ondertussen slaat oBike de rijwielen voorlopig op, schrijft het Parool. Dat bedrijf denkt in een later stadium terug te keren in Amsterdam. FlickBike heeft daar andere gedachten over: dat bedrijf kondigde aan het ‘conservatieve Amsterdam’ achter zich te laten.  

 

Lees ook: Deelfietsdiensten vs. gemeente Amsterdam: strijd om de openbare ruimte