Den Haag neemt maatregelen tegen scheefparkeren P+R

maandag 20 januari 2020
timer 2 min
De gemeente Den Haag gaat maatregelen nemen om scheefparkeren bij P+R-locaties tegen te gaan. De parkeerterreinen staan nu vaak overvol met auto's van reizigers die daarna helemaal geen gebruikmaken van het openbaar vervoer.
De P+R-locaties in Den Haag zijn nu vaak overvol, blijkt uit cijfer van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag. Het gaat vooral om de locaties Ypenburg, Zoetermeer en Leidchendam-Voorburg. Dit zijn niet alleen forensen, waar de locaties voor bedoeld zijn, maar ook medewerkers van bedrijven uit de buurt, buurtbewoners en mensen die op fietsafstand van het station wonen. 

Uitbreiding geen optie

Uitbreiding van het aantal parkeerplaatsen is echter geen optie,stelt Brigitte Beeks van de MRDH in het AD: "Want die staan ook binnen de kortste keren vol als je dat scheefparkeren niet aanpakt. We moeten dus eerst kijken of we dit goed op orde krijgen. We zien dat daar nog wel wat te winnen is.'' Ook zijn er reizigers die met de auto naar het station gaan en parkeren op een P+R-locatie, terwijl ze op fietsafstand wonen. Om deze mensen te verleiden toch met de fiets te komen, denkt de gemeente aan verbeteringen in fietsenstallingen en infrastructuur. '

Rotterdams voorbeeld

In Rotterdam speelde hetzelfde probleem, onder andere door vliegreizigers, die hun auto op de locatie Meijerplein parkeerden, soms zelfs wekenlang. De Rotterdame parkeerterreinen zijn nu alleen nog maar voordelig voor reizigers die daadwerkelijk met het ov reizen. Het gebruik van de locaties is nu gekoppeld aan de ov-chipkaart. De gemeente Den Haag wil nu ook maatregelen treffen naar Rotterdams voorbeeld. Te denken valt aan slagbomen of parkeerautomaten waar de ov-chipkaart nodig is om van het gunstige tarief gebruik te kunnen maken.