Deze kaart toont u Nederland in snelwegen

vrijdag 12 januari 2018
timer 3 min
Zijn alle snelwegen, afritten (met afritnummers) en verzorgingsplaatsen in Nederland samen te brengen in één overzichtelijke kaart? Die vraag stelde grafisch vormgever en cartograaf Sebas van den Brink zichzelf twee jaar geleden. Het resultaat is er nu: de snelwegkaart van Nederland.

Twee jaar geleden begon hij al met de kaart, simpelweg door Google Maps te gebruiken. Maar via Twitter kwam het proces in een stroomversnelling. “Alles een plekje geven was een heel gepuzzel. Het Nederlandse snelwegnetwerk is vrij complex en er is op deze kaart meer informatie nodig dan bijvoorbeeld op een spoorkaart”, zegt hij.

A- en N-wegen

Op de kaart staan grotendeels alle A-wegen aangegeven, "behalve de A205, een stukje bij Nijmegen en de A208, want die zijn écht te kort of slecht aangegeven". Ook alle benzinestations langs de A-wegen staan erop én of er oplaadmogelijkheden voor de e-auto zijn.
 

Alle N-wegen pasten niet op de kaart, waardoor Van den Brink koos voor wegen met twee getallen en per uitzondering voor N-wegen met een drie. “Dat is misschien wat arbitrair, maar het gaat hoofdzakelijk om de A-wegen.”

Sier

De kaart is vooral voor de sier bedoeld, is de cartograaf duidelijk. De afstanden zijn niet overeenkomstig met de realiteit. “Om leesbaarheid te garanderen moet je deze écht benaderen als een metroplattegrond en de afstanden met een dikke korrel zout nemen, gebruik voor navigatie is op eigen risico”, stelt hij.

Studio Legenda

Vanwege de grote belangstelling, besloot Van den Brink Studio Legenda op te richten. Op zijn website kunt u de snelwegkaart – en andere kaarten – bestellen op A2-formaat. “De snelwegkaart moet op den duur ook een update krijgen, vooral wanneer de A15 is doorgetrokken of wanneer de A24 klaar is. Dus dan maak ik een nieuwe.”

 

Daarnaast wil Van den Brink misschien nog zo'n kaart van België maken - veel andere landen zijn te groot om in één kaart te vangen. Ook zijn op zijn website andere kaarten te vinden. “Zo wil ik nog een serie kaarten maken waarin ik oude binnensteden op een raster weergeef, een beetje zoals Amerikaanse steden. En ik werk nog aan een soort horror-fantasy kaart van Nederland.”

 

U kunt de kaart bestellen voor €30,-. U kunt ook een misdruk bestellen voor €15,-. Ga daarvoor naar de website.