Diefstal jonge personenwagens toegenomen

maandag 22 juli 2019
timer 2 min
De diefstal van jonge voertuigen is met twaalf procent gestegen. Het totale aantal gestolen personenauto's is juist licht gestegen, van 3642 gestolen auto's in de eerste helft van 2018 naar 3606 in de eerste helft van dit jaar. Dat meldt de RDW.

Meest gestolen

De grootste stijging is te zien bij auto's van twee jaar oud, met 38,7 procent. Dit betreft vooral de Audi A1 en de Fiat 500. De meest gestolen auto's zijn de Volkswagen Golf en de Volkswagen Polo.
De diefstal van Hybride voertuigen is nagenoeg gelijk gebleven en betreft vooral Toyota's en Lexussen. De meest gestolen lichte bedrijfswagens zijn de Mercedes Vito, Mercedes Sprinter en de Volkswagen Transporter, samen goed voor 58 procent van de gestolen lichte bedrijfswagens. 

 
Motoren

Als motorrijder is het riscio op een gestolen motorfiets het grootste in Amsterdam en Den Haag. De twee steden zijn samen goed voor bijna 50 procent van het totaal aantal gestolen motoren.

 
Terugvindpercentage

36,6 procent van de gestolen voertuigen wordt binnen een dag teruggevonden. Dat is 2,2 procent meer dan een jaar geleden. De RDW denkt dat de stijging te danken is aan het versnelde aangifteproces. Wel valt op dat juist bij de voertuigen die het meeste gestolen worden, de Audi A1 en de Fiat 500, het terugvindpercentage juist laag is. Slechts 1 op de 6 van deze voertuigen wordt teruggevonden.