Dit duurzame schip vaart de "elektrische toekomst" tegemoet

woensdag 13 september 2017
timer 2 min
De provincie Groningen zet koers naar een duurzame toekomst met een elektrisch aangedreven inspectieschip. Doordat het vaartuig gebruik maakt van elektromotoren, is geen fossiele brandstof meer nodig. Het 19 meter lange en 5 meter brede schip gaat ongeveer 1,6 miljoen euro kosten en moet eind 2018 te water gaan.

Dit schip zal worden ingezet voor toezicht, handhaving en begeleiding van de scheepvaart en evenementen op de 143 kilometer aan vaarwegen in de provincie.  Ook wordt het schip ingezet bij de begeleiding van speciale transporten over water en voor het toezicht bij evenementen op het water.

Zo werkt het

Op de ligplaats worden de batterijen met groene energie geladen. Aan boord van het schip is wel een klein dieselaggregaat aanwezig, maar deze kan op termijn worden vervangen door een waterstofcel.

Kosten

Vanwege de bouwkosten is het duurzame schip aanvankelijk duurder dan een regulier schip, maar de onderhoudskosten zullen lager zijn, omdat elektromotoren minder onderhoud nodig hebben. Ook wordt bespaard op brandstofkosten. Daardoor is het duurzame schip op termijn zelfs goedkoper.

Duurzaamheidsbeleid

De provincie Groningen voert een duurzaamheidsbeleid, waarbinnen dit inspectieschip goed past. Het vaartuig maakt gebruik van technische ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid, zoals energiebesparing, gebruik van restwarmte en toepassing van duurzame materialen. Verder stoot het nieuwe schip minder uitlaatgassen uit en maakt het minder lawaai.