Duitse hooggerechtshof: Volkswagen moet auto's terugnemen

maandag 25 mei 2020

Duitsers die in een dieselwagen van Volkswagen rijden hebben het recht deze weer in te leveren omdat de uitstoot niet voldoet aan de verwachtingen. Daarbij moeten dan wel de gereden kilometers verrekend worden. Deze uitspraak heeft het Duitse hooggerechtshof gedaan. 

De uitspraak volgt op een zaak, aangespannen door een Volkswagen-rijder die zijn auto in 2014 kocht. De kopen stelde dat hij dit niet gedaan zou hebben als hij wist hoe vervuilend de auto in werkelijkheid was. De rechter gaat nu mee in deze redenering. Eerder moest Volkswagen al schadevergoedingen betalen als gevolg van dieselgate. 

Het gerechtshof concludeert dat Volkswagen de koper van de auto heeft misleid door foutieve gegevens te verstrekken. Omdat de koper van de auto wél met de auto heeft kunnen rijden en in die zin geen schade heeft geleden, moeten de gereden kilometers wel verrekend worden. 

De uitspraak kan grote gevolgen hebben voor Volkswagen: andere eigenaren van Volkswagen-diesels kunnen nu aanspraak maken op teruggave van een deel van het aankoopbedrag. De 200 duizend dieselrijders die al een schikking getroffen hebben met Volkswagen kunnen echter niet alsnog terugkomen op die schikking, zij hebben geen recht meer op teruggave. 

Ook in andere landen, waaronder Nederland, lopen zaken tegen Volkswagen.