DVM verbetert luchtkwaliteit

maandag 2 augustus 2010
timer 2 min
Met de inzet van dynamisch verkeersmanagement (DVM) verbetert de verkeersdoorstroming én de luchtkwaliteit als belangrijk neveneffect, stelt CROW. In de nieuwe publicatie 'Dynamisch verkeersmanagement en luchtkwaliteit' van het kennisprogramma Solve staat dit gegeven centraal.
DVM verbetert luchtkwaliteit

 

Betere doorstroming


Dynamisch verkeersmanagement is 'het op basis van actuele en plaatsspecifieke verkeers- en omgevingsomstandigheden doelgericht informeren, geleiden en sturen van verkeersstromen'. DVM kan zorgen voor een betere of meer gelijkmatige benutting van het wegennet en voor een betere doorstroming. Hierdoor kan op netwerkniveau minder uitstoot door het verkeer optreden. Het informeren, routeren en doseren van het autoverkeer zijn effectieve middelen voor het verbeteren van de luchtkwaliteit langs lokale wegen. Naast een omschrijving van relevante DVM-maatregelen beschrijft deze nieuwe publicatie  doorgerekende scenario's voor Amsterdam-Zuidoost, Alkmaar, De Bilt en een theoretische case gebaseerd op referentiesituaties.

Solve: luchtkwaliteit en verkeer


Gemeenten en provincies hebben behoefte aan praktische informatie over maatregelen die nodig zijn om aan de eisen voor de luchtkwaliteit te voldoen. Het kennisprogramma Solve (Snelle oplossingen voor lucht en verkeer) van CROW voorziet hierin. Het programma biedt een samenhangend pakket van direct toepasbare oplossingen. Dit zijn oplossingen op het gebied van verkeer, waarmee gemeenten en provincies de luchtkwaliteit rond hun lokale wegen en de kwaliteit van de leefomgeving kunnen verbeteren. Met als doel de Europese normen voor fijnstof en stikstofdioxide binnen de gestelde termijnen te halen en de kwaliteit van de leefomgeving te verbeteren.
 

Terug naar overzicht nieuws >>>