“Eerlijk betalen maakt parkeren duurder”

donderdag 25 november 2010
timer 2 min
'Eerlijk betalen maakt parkeren duurder' Het parkeertarief heeft naast het betalen van de kosten voor de parkeerplek een ander doel. De parkeertarieven worden ook ingezet om het gebruik van de auto voor ritten naar de binnensteden te beperken en het gebruik van andere vervoerwijzen te bevorderen.  
“Eerlijk betalen maakt parkeren duurder”

 

Eerlijk betalen voor parkeren

Het PvdA Kamerlid Dijksma wil dat minister Verhagen (Economische Zaken) een maximering aan de jaarlijkse verhoging van parkeerbelasting afspreekt met gemeenten en eigenaren van particuliere parkeerplaatsen. Dijksma vindt dat er eerlijk moet worden betaald voor parkeren.

Parkeertarief dient ook verkeersbeleid

Nu de kilometerheffing voor langere tijd is uitgesteld, is het betaald parkeren een uitstekend middel om autoverkeer in binnensteden te reguleren. Het parkeertarief heeft ook als doel het parkeergedrag van de consument en daarmee de verkeersstroom en -intensiteit te beïnvloeden.
Daarnaast zijn parkeertarieven nodig om de stijgende kosten van parkeren te financieren. In Nederland worden steeds vaker garages gebouwd, omdat op straat geen ruimte genoeg meer is. Het gevolg hiervan is dat de kosten van parkeervoorzieningen stijgen. Een nieuwe parkeergarage kost tussen de €10.000 en €60.000 per parkeerplaats. Alleen al de rentelasten liggen per parkeerplek tussen de €500 en €3.000 per jaar. Daar boven op komen nog de afschrijving, onderhoud- en personeelkosten. Het kan zijn dat de werkelijke kosten van parkeren hoger zijn dan dat de consument nu betaald.

Eerlijk betalen maakt parkeren duurder

Wanneer volgens het voorstel van Dijksma de consument 'eerlijk' voor parkeren gaat betalen zal in veel gevallen het parkeren juist duurder worden. Met name voor bewoners die nu 'gratis' of voor relatief lage vergunningtarieven op straat kunnen parkeren of voor bezoekers op de P&R-terreinen. In de grote steden subsidiëren parkerende bezoekers in de binnenstad in feite de parkeerplaatsen voor bewoners en de
P&R-plaatsen.

De oproep tot het eerlijk betalen voor de parkeerplek lijkt in het belang van de parkerende consument, maar creëert vaak een tegenovergesteld resultaat. 

Meer artikelen over parkeren:

Nederlanders geen keurige parkeerders ( )

Voorkeur voor betalen per munteenheid ( )

Kassa: parkeren te duur ( )

Terug naar overzicht nieuws >>>