Eerste elektrische taxibus in Leeuwarden

woensdag 24 maart 2010
timer 2 min
Leeuwarden heeft een landelijke primeur met de eerste elektrisch taxibus voor schoolvervoer. De gemeente heeft de taxi gekocht en verhuurt deze aan Taxibedrijf Kijlstra dat in Leeuwarden het leerlingenvervoer uitvoert. De taxibus rijdt op Groene Stroom van Essent.
Eerste elektrische taxibus in Leeuwarden

 

Proefrit


Tijdens de bijeenkomst spraken de burgemeester en de heer Verwoert, de genodigden toe. Acht leerlingen die vervoerd gaan worden met de elektrische taxibus assistereerden de burgemeester bij de onthulling. Daarna namen de leerlingen plaats in de speciale taxi voor een eerste ritje over het Gouverneursplein.

Elektrische mobiliteit


De gemeente Leeuwarden geeft met diverse projecten en regelingen concrete invulling aan de keus om elektrische mobiliteit verder te ontwikkelen. Verschillende regionale en landelijke partners, waaronder Kijlstra en Essent, zorgen voor de juiste ingrediënten om versnelling mogelijk te maken.

Projecten en regelingen


Door energiemaatschappij Essent is een proeftuin-aanvraag ingediend voor 10.000 proefritten, waarmee het project met de taxibus een grootschalig vervolg kan krijgen in de vorm van meer voertuigen en bijbehorende oplaadpunten. De gemeente Leeuwarden heeft daarnaast een subsidieregeling voor auto's en sinds september 2009 ook voor elektrische scooters. Inmiddels is er aan 40 scootereigenaren een subsidie toegekend. Ook dit project is een belangrijke stap om elektrische mobiliteit verder te stimuleren.


Duurzaam Leeuwarden


Leeuwarden wil in 2020 klimaat neutraal en onafhankelijk van fossiele brandstoffen functioneren. Dat betekent voldoende productie van duurzame stroom, groen gas en schone warmte om in de lokale behoefte te voorzien. De gemeente richt haar aandacht op het stimuleren van energiewinning uit afval, grootschalige zonne-energie, auto's en bussen op biogas, elektrische auto's en boten en effectieve energiebesparing in de gebouwde omgeving.