Eerste groen gas tankstation N-Holland

woensdag 21 juli 2010
timer 2 min
Eerste groengas tankstation Noord-Holland De gemeente Heemskerk had onlangs de primeur van eerste Noord-Hollandse gemeente met een openbaar groen gas vulpunt. Tankstation Welp aan de Rijksstraatweg is het eerste tankstation van de provincie die groen gas als brandstof aanbiedt. 
Eerste groen gas tankstation N-Holland


Verder uitrollen


Onder aanwezigheid van vele belangstellenden openden gedeputeerde Bart Heller (duurzame energie) en wethouder Gineke van het Veer van Heemskerk het nieuwe vulpunt. Heller: “Dit draagt bij aan een duurzamer provincie, aan minder CO2 uitstoot en minder afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Rijden op groen gas, dat voornamelijk gemaakt wordt uit huishoudelijk afval en rioolwater, draagt bij aan een betere luchtkwaliteit. Groen gas is een uitontwikkelde duurzame energietechniek die klaar is om verder uit te rollen.” Ook wethouder Gineke van het Veer juicht het tankstation toe. De gemeente Heemskerk kan nu immers met haar wagenpark het goede voorbeeld geven en in de eigen gemeente groen gas tanken.


Vraag en aanbod stimuleren


Om groen gas tot een echt succes te maken, stimuleert de provincie vraag en aanbod. Zo subsidieert de provincie subsidie wagenparkscans voor bedrijven, om te kijken of ze willen overstappen op groen gas. Tien tankstations in Noord-Holland krijgen van de provincie, het Rijk en enkele gemeenten een bijdrage om levering van groengas mogelijk te maken. Ook wordt de productie van groen gas in de provincie gestimuleerd, zoals het omzetten van stortgas, dat gevormd bij gesloten stortplaatsen van huishoudelijk afval, naar aardgaskwaliteit. Binnenkort gaat dit op Schoteroog in Haarlem gebeuren. Groen gas wordt ook al bij de rioolwaterzuivering in Beverwijk en Mijdrecht geproduceerd.


Innovatieve productie groen gas


Provincie Noord-Holland stimuleert ook de ontwikkeling van nieuwe productiewijzen van groen gas. De Huisvuilcentrale (HVC) in Alkmaar, bijvoorbeeld, bouwt een vergister van groente-, fruit- en tuinafval. HVC werkt samen met onderzoeksinstituut ECN aan een innovatieve manier om groen gas te maken met de Milena-vergister. De provincie Noord-Holland ondersteunt dit project financieel.

Gratis tankpassen


De werkgroep IJmond Rijdt Alternatief, dealers en Orange Gas financieren gratis tankpassen  ter waarde van € 500,- voor diegenen die bij een aangesloten dealer van de werkgroep voor 1 december 2010 een aardgaswagen hebben besteld. Voor meer informatie wordt verwezen naar de website www.ijmondrijdtalternatief.nl.

Terug naar overzicht nieuws >>>