Eerste onbemande vliegende auto over 2 jaar

maandag 7 maart 2016
timer 2 min
Volgens de Amerikaanse fabrikant Terrafugia is hun concept voor een vliegende auto over twee jaar realiteit. Het nieuwe prototype TF-X, met uitklapbare vleugels en helikopterbladen, moet volgens het bedrijf een 'ware deur-naar-deur vervoersmiddel' worden.

Terrafugia ontwikkelt al enkele jaren auto’s die zowel op de weg kunnen rijden als in de lucht kunnen vliegen. De TF-X is het echter het eerste ontwerp van een vliegende auto die daadwerkelijk voor het publiek beschikbaar moet worden. Het eerste onbemande prototype moet in 2018 af zijn.
 

Zelfvliegende auto

De auto bevat een motor met een vermogen van 300 pk en kan een snelheid bereiken van 322 km/h, met een vluchtbereik van in totaal 805 km. De TF-X wordt gedeeltelijk zelf bestuurd: op de grond rijdt men zelf, maar voor een vlucht hoeft de bestuurder enkel de bestemming in te toetsen. De auto doet de rest. Veilige opstijg- en landingszones zijn ingecalculeerd in het navigatiesysteem.


In onderstaande video ziet u hoe de vliegende auto moet werken.

 

 


Succesvol model in 2015

Een model van één tiende grootte wordt getest in de Massachusetts Institute of Technology (MIT). Het zal volgens Terrafugia echter nog zeker acht jaar duren voordat de auto voor het publiek beschikbaar wordt. De auto zou dan zo’n 200.000 euro gaan kosten.


In 2015 werd door Terrafugia de Transition getoond, een tweepersoonsauto die ook kon opstijgen (zie onderstaande foto's). “We starten met bewezen technologie,” aldus het team. “Wij willen individueel vliegen stapsgewijs veilig en toegankelijk maken voor een breed segment van de bevolking.”

De Transition vliegende auto mocht legaal op de weg.

De Transition vliegende auto.

Rendering van de TF-X vliegende auto, door Terrafugia.