Eerste test fileaanpak A58 discutabel

maandag 24 januari 2011
timer 2 min
Vanaf maandag 24 januari voert Rijkswaterstaat op de A58 tussen knooppunt De Baars en Oirschot een proef uit met wisselende maximumsnelheden. De proef is erop gericht de dagelijkse file in de ochtendspits te verlichten en de doorstroming te verbeteren. 
Eerste test fileaanpak A58 discutabel


90 en 70 km per uur


Tijdens de ochtendspits wordt de maximumsnelheid verlaagd naar 90 km/per uur en binnen dit traject, ter hoogte van Moergestel, naar 70 km/per uur. De file in de ochtendspits ontstaat voornamelijk op twee locaties; tussen knooppunt de Baars en Moergestel en ter hoogte van aansluiting Oirschot. Door het invoeren van maximumsnelheden stroomt het verkeer beter door. Dit heeft een positief effect op de file bij Oirschot, met als gevolg dat deze niet meer terugslaat tot Moergestel. Hiermee wordt naar verwachting een verlichting van de totale spitsbelasting op de A58 richting Eindhoven bereikt en een rustiger en veiliger wegbeeld.

Ook proef op A16


De proef op de A58 komt voort uit een jaarlijkse analyse naar knelpunten op rijkswegen in Zuid-Nederland. De doorstroming wordt bekeken en vergeleken met de eisen uit de Nota Mobiliteit. De proef zal twee maanden duren. In Brabant zal in dezelfde periode een vergelijkbare maatregel worden ingezet op de A16 van knooppunt Zonzeel tot Dordrecht.

Opmerkelijk drukker


Echter, uit de eerste proeven is gebleken dat de ochtendfile op de A58 ter hoogte van Oirschot maandagochtend door de invoering van een snelheidsverlaging juist 'opmerkelijk' drukker was dan normaal, zo is te lezen in het Eindhovens Dagblad. Dat heeft de ANWB laten weten. Volgens een ooggetuige begon de file maandag bij oprit Tilburg West/ Goirle, en niet - zoals 'normaal' - ter hoogte van de aansluiting met Hilvarenbeek. Op de A58 stond tijdens de hele spits 10 kilometer file. De ANWB kan niet zeggen of de files worden veroorzaakt door de snelheidsverlaging, door drukte of omdat automobilisten moeten wennen aan de snelheidsverlaging. De proef van Rijkswaterstaat gaat twee maanden duren. Rijkwaterstaat is 'niet ontevreden' over de eerste dag. Een woordvoerster erkende dat de file op de A58 langer was, maar constateerde dat de file er later stond en het zwaartepunt oostelijker lag.


Terug naar overzicht nieuws >>>