Eindhoven staat alleen in gratis busvervoer

donderdag 18 maart 2010
timer 2 min
Wegens, naar eigen oordeel, groot succes gaan Eindhoven en busbedrijf Hermes door met hun gratis busvervoerproject. Tot en met 2012 kunnen kinderen jonger dan 12 en mensen vanaf 65 jaar in en om Eindhoven gratis met de bus mee. Echter, volgens een rapport van Gedeputeerde Staten maken de doelgroepen in dergelijke proeven wel meer gebruik van de bus, maar is het effect op files en milieu te verwaarlozen.
Eindhoven staat alleen in gratis busvervoer


Proef gedeputeerde Staten


In de proef van de Gedeputeerde Staten konden de genoemde doelgroepen niet gratis, maar aanzienlijk goedkoper reizen. Het rapport ‘Monitoring Goedkoop Openbaar Vervoer’ liet zien dat de proef gedeeltelijk succesvol was, ondanks de stakingen en landelijke afname van het OV gebruik van het afgelopen jaar. Ouderen in Noord-Brabant reizen, sinds de invoering van de goedkope buskaartjes op 1 mei 2008, aanzienlijk meer met de bus. Het gebruik bij deze doelgroep is met 38% gestegen. Ook is het rapportcijfer dat men gaf aan de prijs van het buskaartje, gestegen van 7,3 naar 9,0.

Minimale effecten op files en milieu


Daartegenover staat volgens het rapport dat de effecten op het milieu en de files minimaal zijn. Dit blijkt uit het grootschalig onderzoek van Goudappel Coffeng in opdracht van de provincie Noord-Brabant, naar de effecten van de proef met goedkope buskaartjes voor reizigers jonger dan 12 en ouder dan 65 jaar. Op basis van deze conclusies en de kosten besloten de Provinciale Staten eind vorig jaar de proef niet te continueren.

Eindhoven


In tegenstelling tot de provincie, meent de gemeente Eindhoven dat niet alleen het gebruik van de bus door kinderen en ouderen sinds het begin van de proef is toegenomen, maar dat met het project tevens het autogebruik wordt teruggedrongen. In Brabant staat de stad vooralsnog alleen in deze conclusie. Daarmee bestaat de kans dat na juli alleen nog in de regio Eindhoven kinderen en ouderen gratis met de bus kunnen reizen.

Half miljoen


De proef met het gratis busvervoer voor de twee categorieën begon in 2007. Eind 2008 werd besloten de afspraken structureel in te voeren. Volgens de gemeente en busmaatschappij Hermes is sprake van een groot succes en willen de partijen met de huidige verlenging van de afspraken duidelijkheid geven voor de komende jaren. Eindhoven trekt jaarlijks een half miljoen euro voor gratis busvervoer.