eLaadNL verwacht forse groei snellaadstations

woensdag 3 april 2019
timer 2 min
eLaadNL verwacht een forse groei van het aantal snellaadstations in Nederland. Uit onderzoek van eLaadNL gericht op elektrische rijders blijkt een groeiverwachting van 200 tot 800 procent.

In Nederland zijn nu ongeveer 200 plekken voorzien van in totaal duizend snelladers. Dit aantal zal volgens het onderzoek tussen nu en zes jaar verdubbelen tot verachtvoudigen.Uit het onderzoek blijkt ook een diversificatie van aanbieders - van het klassieke tankstation tot bijvoorbeeld snellaadstations bij fastfoodketens en hotels.

 

“De ontwikkelingen van elektrisch vervoer gaan in een dusdanig hoog tempo dat we de impact op het elektriciteitsnet steeds beter in kaart willen krijgen.” aldus Gijs van der Poel, onderzoeker Marktontwikkeling bij ElaadNL: “Daarom publiceren we elk kwartaal een nieuwe Elaad Outlook waarin we de impact van een nieuwe EV-ontwikkeling op het elektriciteitsnet onderzoeken.” Van der Poel schetst op basis van de gegevens drie scenario’s. In het ‘lage’ scenario groeit het aantal snellaadpunten van 1.000 nu naar 2.400 in 2025. In het ‘hoge scenario’ zal het aantal echter nog veel meer stijgen, tot naar verwachting 7.900. 


Verschillende aanbieders

Verschillende aanbieders zijn allemaal uit verschillende en overwegingen de markt voor snelladers opgegaan. In het onderzoek kwamen er vier naar voren. De autobouwers zelf zoals Tesla, zelfstandige aanbieders zoals Fastned, maar ook ‘klassieke’ tankstations die elektrische auto’s willen bedienen. Daarnaast is er een opvallende groep van ondernemers die snelladers ‘erbij’ doet, zoals wegrestaurants en supermarkten.”