Elektrisch schip bevoorraadt binnenstad

vrijdag 1 oktober 2010
timer 2 min
Het eerste elektrische schip voor de bevoorrading van onder andere horecabedrijven in het centrum van Amsterdam, ging op 16 september in de vaart. Vanaf deze maand moet de schone en stille distributie van goederen over het water naar de Amsterdamse binnenstad van start gaan.
Elektrisch schip bevoorraadt binnenstad

 

Convenant


Dit schip is het gevolg van het in juni getekende convenant tussen de Verenigde Bedrijven en het Food Center Amsterdam voor samenwerking in goederenvervoer via de Amsterdamse grachten. “Er rijden al emissievrije trucks vanaf het Food Center Amsterdam, maar het beleveren van de horeca per boot is een uniek project”, aldus Jan Willem Schrijver van Vroegop Winding, het bedrijf dat nauw betrokken is bij de realisatie van de milieuvriendelijke boot.

Utrecht eerste elektrische bierboot


Ook in Utrecht zien ze de voordelen van bevoorraden over het water. Sinds januari 2010 vaart hier al een elektrische bierboot door de Utrechtse grachten. Hiermee worden ook hier de straten ontzien van zwaar vrachtverkeer. Een standaard vrachtschip doet dit al dertien jaar, maar nu komt er een tweede, CO2-neutraal vrachtschip bij. Hiermee heeft de stad de primeur van het eerste vrachtschip op stroom ter wereld, aldus de gemeente. Volgens de gemeente bespaart de elektrische boot 16,5 ton CO2 per jaar ten opzichte van ander vrachtverkeer. Op het schip kunnen veertig rolcontainers tegelijk worden vervoerd.
 

Terug naar overzicht nieuws >>>