Emissievrije binnenvaartschepen varen toekomst tegemoet

maandag 19 februari 2018
timer 1 min
Het Nederlandse bedrijf Port-Liner gaat 15 emissievrije goederenschepen ontwikkelen voor de binnenvaart. “In eerste instantie richten we ons op goederenvervoer, maar we zijn ook in gesprek met bedrijven uit de cruisevaart en personenvervoer", vertelt Ton van Meegen, directeur van Port-Liner.

Port-Liner heeft twee soorten schepen in productie: 5 kleinere modellen van 52 meter lang en 6 groteren van 110 meter lengte. Met de speciaal ontwikkelde batterij die de elektrische aandrijving verzorgt, kunnen de schepen gemiddeld 18 tot 35 uur rondvaren.

Pilots

In het najaar test GVT Group of Logistics uit Tilburg de eerste twee grote schepen tussen de Barge Terminal Tilburg en de havens van Antwerpen en Rotterdam. Ook gaat het bedrijf vijf kleinere, volledig elektrische schepen testen voor een reguliere service tussen de havens van Budel en Antwerpen.  

Subsidie

Ter ondersteuning van de bouw van de batterijen, de zogenaamde e-Powerboxes, ontving Port-Liner eind 2017 een subsidie van 6,8 miljoen euro van de Europese Commissie. De haven van Antwerpen reikte een subsidie uit van 200.000 euro om de lijndienst te ontwikkelen tussen Budel en Antwerpen. Deze lijn moet 23.000 vrachtwagenbewegingen besparen.