Er is altijd een ander perspectief

dinsdag 14 juni 2022

De kracht van taal en framing, over hoe de auto de straat domineert en wij obsessief reistijdwinst willen behalen – wat nooit lukt – daarover sprak Marco te Brömmelstroet tijdens zijn oratie op 3 juni 2022. De toehoorders moesten een proefje doen en in ieder geval één ding onthouden: “Er is altijd een ander perspectief”.

Wat is er gebeurd, hoe heeft het kunnen gebeuren dat de straat, vroeger de publieke ruimte voor ontmoeting, spelen, verkoop en verplaatsing, is verworden tot een (gevaarlijke) plaats waar snelheid en gemotoriseerd verkeer domineren? Niets is vanzelfsprekend aan deze ontwikkeling, volgens Te Brömmelstroet. Dit is een keuze. Het hoeft niet zo te zijn, het kan anders.

Tovertruc

Met een kleine ‘tovertruc’ liet hij alle toehoorders zelf ervaren dat een ander perspectief op een handeling andere ervaringen en uitkomsten biedt. En dat is de belangrijkste les die hij wilde meegeven: Er is altijd een ander perspectief.

Meer weten over taal, framing, anders denken?

Over Te Brömmelstroet

Dr. Marco te Brömmelstroet (1980) is hoogleraar Urban Mobility Futures aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De leerstoel wordt deels mogelijk gemaakt door BAM Infra Nederland B.V. Als hoogleraar levert Te Brömmelstroet constructief-kritische bijdrage aan projecten en maatschappelijke debatten rondom thema’s zoals smart cities, mobility as a service, fietsinnovaties en zelfrijdend vervoer. De samenwerking met BAM Infra zorgt voor een directe, wederkerige relatie tussen het onderzoek en grootschalige projecten in het stedelijk- en mobiliteitssysteem. Zowel in Nederland als internationaal.