Europa’s eerste snellaadstation

woensdag 26 mei 2010
timer 3 min
In Leeuwarden is het eerste snellaadstation in Europa voor elektrische voertuigen is geopend. Het snellaadstation, dat voertuigen binnen 30 oplaadt met Groene Stroom, is onderdeel van een project dat Essent met de Gemeente Leeuwarden, Provincie Fryslân, Epyon en Tamoil startte. 
Europa's eerste snellaadstation

Foto: Jacob van Essen, Hoge Noorden

Formule E Team


Maurits van Oranje, voorzitter van het Formule E-team, onthulde het station: “Het snellaadstation in Leeuwarden is een stimulans voor elektrisch vervoer en draagt bij aan het vergroten van het rijbereik van elektrische voertuigen.” Onderdeel van de overheidsinvesteringen in duurzame mobiliteit is dat betaalbaar en betrouwbaar elektrisch rijden in de komende jaren voor iedereen toegankelijk wordt. In het Formule E-team werken bedrijfsleven, kennisinstellingen en de overheid samen om doorbraken te realiseren in onder meer infrastructuur, accu's, en beschikbaarheid.


Duurzame energieproductie


Essent exploiteert het snellaadstation aan de Zwettestraat. Kjell Biezen, manager Electric Transportation van Essent: “Op dit moment worden door ons moederbedrijf RWE op Europees niveau afspraken gemaakt over standaardisering van oplaadpunten. De ontwikkeling van snellaadstations, zoals vandaag in gebruikgenomen, zal daarin worden meegenomen.” RWE investeert gemiddeld minstens EUR 1 miljard per jaar in Europese duurzame energieprojecten. Essent en RWE willen de komende jaren samen 20.000 MW aan duurzame energieproductie ontwikkelen.


De eerste snellaadklant


Het snellaadstation zal in eerste instantie worden gebruikt door elektrische personenbusjes van taxibedrijf Kijlstra. Eerder dit jaar nam Kijlstra als eerste snellaad-klant van Essent deze personenbusjes in gebruik. De NHL Hogeschool zal gebruikerservaringen (van chauffeurs en passagiers) verzamelen en analyseren.


Provincie Fryslân


De provincie Fryslân werkt aan een dekkend netwerk van elektrische oplaad- en vulpunten met duurzame brandstoffen. Gedeputeerde Hans Konst: “Met dit snellaadstation komt het netwerk weer een stap dichterbij en onze ambitie om 40.000 voer- en vaartuigen in Fryslân op duurzame brandstof te laten rijden of varen ook.” Het programma Duurzame Energie is de concrete uitwerking van de provinciale visie op duurzame ontwikkeling en is de Friese vertaling van de afspraken in het Energieakkoord Noord-Nederland op het gebied van klimaat en energie. De provincie Fryslân zet in op energie besparen, het opwekken van duurzame energie en als het nu nog niet anders kan op slim gebruik maken van olie, gas en elektriciteit. Samen met bedrijven, burgers, dorpsbelangen, woningcorporaties, maatschappelijke en koepelorganisaties, overheden en onderwijsinstellingen wil de provincie haar doelen realiseren.


Leeuwarden realiseert


Leeuwarden wil in 2020 onafhankelijk zijn van fossiele brandstoffen. Daarom kiest de gemeente ervoor de ontwikkeling van elektrisch voortbewegen concreet handen en voeten te geven. Verschillende regionale en landelijke partners, waaronder Kijlstra en Essent, zorgen voor de juiste ingrediënten om versnelling van elektrisch rijden mogelijk te maken. Wethouder Isabelle Diks van de gemeente Leeuwarden: “De gemeente neemt in de realisatie van projecten het voortouw en hanteert als uitgangspunt: doen, doen, doen! Er zijn goede plannen genoeg, de gemeente zet in op realisatie.”  De gemeente Leeuwarden heeft tevens een subsidieregeling voor auto's en sinds september 2009 ook voor elektrische scooters. Inmiddels is er aan 60 scootereigenaren een subsidie toegekend.

Infrastructuur en biobrandstof


Epyon BV is het Nederlandse hightech bedrijf uit Rijswijk dat in heel Europa de geavanceerde snelladers en infrastructuur levert. “We staan aan de vooravond van een massale omwenteling in het denken over tanken en dat is goed nieuws”, aldus algemeen directeur Hans Streng. Supply Manager Cees van de Peppel van oliemaatschappij Tamoil: “Elektrisch rijden is één van de oplossingen om uitstoot van broeikasgassen te beperken en toch in een bepaalde mobiliteitsbehoefte te kunnen blijven voorzien. Het tankstation aan de Zwettestraat biedt nu meerdere oplossingen. Naast het snellaadstation wordt tevens de biobrandstof E-85 aangeboden.”

Terug naar overzicht nieuws >>>