Fietsgemeente van het jaar: Noord-Beveland

vrijdag 7 juni 2024

Foto: The Arrows

Tijdens het Nationaal Fietscongres op 6 juni in Den Haag werd de winnaar van de verkiezing 'Fietsgemeente van het jaar' bekendgemaakt. Noord-Beveland ging er met de eer vandoor. 

Verkiezing 'Fietsgemeente van het jaar'

De verkiezing tot 'Fietsgemeente van het jaar' is een tweejaarlijkse verkiezing, georganiseerd door de Fietsersbond. De winnaar krijgt de felbegeerde titel én kan samen met de lokale Fietsersbond-afdeling zorgen voor een nog prettigere, veiligere en comfortabelere fietsstad of -gemeente.

Winnaar

Wethouder Adrie van der Maas van gemeente Noord-Beveland ontving het nieuwe gemeentebord uit handen van Petrouschka Werther namens Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. “We zijn ontzettend trots op de titel Fietsgemeente 2024! Ons eiland heeft namelijk prachtige routes die fietsers langs natuur, landbouw en zee brengen. Fietsen staat hoog op de sportieve agenda van de gemeenteraad. We willen er zijn voor alle fietsers: van jong tot oud en van beginnend tot ervaren. Zo organiseerden we tijdens onze fietsweken diverse fietsactiviteiten, zoals dikke bandenraces voor kinderen tot Doortrappen activiteiten voor senioren. Terwijl ik hier de prijs in ontvangst neem, finisht de ZLM Tour voor ons gemeentehuis“, aldus van der Maas.

In de gemeente zijn weinig conflicten met andere verkeersdeelnemers. Wel is er altijd veel wind, blijkt uit de enquête. 

Kampen, Zoetermeer en Texel 

Noord-Beveland was niet de enige gemeente die in de prijzen viel. Kampen is de beste middelgrote gemeente, Zoetermeer de beste grote gemeente en Texel de snelste stijger op de lijst. 

Resultaten op de kaart

Wil je weten hoe je eigen gemeente het er vanaf gebracht heeft? Alle data is inzichtelijk via de Fietsersbond. De Fietsersbond heeft voor de dataverwerking samengewerkt met Goudappel en DAT.Mobility. 

Kijk hier voor meer informatie