Fietsoversteken, blokmarkering of kanalisatie?

zaterdag 16 januari 2016
timer 2 min
Fietsoversteken hebben we genoeg in Nederland. En bijna allemaal zien ze er anders uit. Toch streven we binnen de verkeerskunde naar eenduidigheid en herkenbaarheid. Daarmee bereiken we verkeersveiligheid, maar waarom dan die diversiteit in fietsoversteken?

Door Sander Korver - Rijcurve.nl

 

Volgens mij zit er in weinig verkeerssituaties zoveel diversiteit als bij fietsoversteken. In de voorrang of uit de voorrang met blokmarkering, zonder blokmarkering, met kanalisatiestrepen, 1-1 strepen, een combinatie van kanalisatie en blokken, alleen haaientanden... Alle variaties komen voor in Nederland. Het buitenland laat ik voor nu buiten beschouwing.

 

En dat terwijl iedereen zich er toch wel van bewust is dat een fietser een kwetsbare verkeersdeelnemer is. Hoe kan het dan dat er geen uniformiteit zit in fietsoversteken?

 

Rotondes

Er is één uitzondering waarbij fietsoversteken redelijk tot goed en uniform worden uitvoerd. Bij rotondes maakt men doorgaans fietsoversteken die allemaal dezelfde vormgeving hebben. Dit los van de discussie wanneer de fietser wel of geen voorrang moet krijgen. De wijze waarop men het vormgeeft, is vrijwel altijd hetzelfde. 

 

Dit komt door publicatie 126 denk ik. Daarin staan duidelijke afbeeldingen van hoe de oversteken vormgegeven dienen te worden. En men neemt dit zo over. Daarom denk ik dat de richtlijnen voor markering (publicatie 207 CROW) niet duidelijk genoeg zijn. Het staat er wel in wanneer je blokmarkering toepast en er staat ook in hoe blokmarkering eruitziet. Maar er staan geen afbeeldingen in van hoe de oversteek eruitziet. Ook de ASVV is blijkbaar niet duidelijk. Zo staat er een afbeelding in mét blokmarkering, maar zonder haaientanden. In de opmerkingen moet men lezen dat men alleen blokmarkering toepast als de fietser voorrang krijgt. Maar ja, een afbeelding zegt meer dan 1000 woorden, zegt men, en het kwaad is dus geschied. 

 

Meer eenduidigheid

Met de keuzehulp op de website Fietsoversteek.nl wil ik meer eenduidigheid krijgen in de vormgeving van fietsoversteken. Op de website treft u een keuzehulp: in of uit de voorrang. Als u de stappen hierin doorloopt, krijgt u uiteindelijk een voorstel in of uit de voorrang of gelijkwaardig. Hierbij zijn voorbeeldfoto's te vinden. U maakt de uiteindelijke keuze natuurlijk, maar ik vertrouw erop dat dit u helpt een keuze te maken en een goede vormgeving te maken.

 

Kijk op Fietsoversteek.nl voor meer informatie.

Hoe kan het dan dat er geen uniformiteit zit in fietsoversteken?