Fietssnelweg stadsregio krijgt subsidie

woensdag 8 december 2010
timer 2 min
Fietssnelweg stadsregio krijgt subsidie De snelfietsroute Zaandam – Amsterdam via Amsterdam Noord krijgt € 1,35 miljoen euro subsidie van het Rijk. Hierdoor kan de ontbrekende schakel van het fietspad rondom de Coentunnel worden voltooid.
Fietssnelweg stadsregio krijgt subsidie

 

Flinke investering


De Stadsregio Amsterdam heeft de afgelopen jaren samen met de gemeente Zaanstad al flink geïnvesteerd in deze fietssnelweg. Recent is het fietspad op de Noorder IJ en Zeedijk vernieuwd en verbeterd en ook langs het aansluitende deel van de Wibautstraat in Zaandam ligt een nieuw fietspad.

Tien kilometer lang


De snelfietsroute Zaanstad - Amsterdam is circa tien kilometer lang. De route bestaat grotendeels uit een vrijliggend fietspad en loopt tussen het centrum van Zaandam, langs het Coentunnelcircuit, door Amsterdam-Noord naar de NDSM-pont richting Amsterdam CS. De fietsroute is een alternatief voor het fileknelpunt Zaandam - Amsterdam (A8 en A10). Het ontbrekende stuk rondom het Coentunnelcircuit wordt nu voorbereid door de gemeente Amsterdam en wordt in 2011 en 2012 aangelegd. De Stadsregio Amsterdam heeft voor dit stuk van het traject nog een reservering van € 600.000,- staan en is vanuit de regio de indiener van het project bij het ministerie en financier van de proceskosten.

Fietssnelweg


Vanuit het centrum van Zaandam loopt al een deel van deze fietssnelweg via de Provinciale weg en de Hempont naar het Westelijk Havengebied in Amsterdam. Fietsers kunnen vanaf het NS station van Zaandam langs de Provinciale weg ongehinderd naar de pont fietsen, onder andere dankzij de tunnel onder de Zuidelijke Randweg die tot stand is gekomen met subsidie van de Stadsregio. Deze fietssnelweg leidt vanaf de pont in Amsterdam verder langs de Spaarndammer- en de Haarlemmerbuurt naar het Centraal Station.

Bereikbaarheid


Het ministerie van Infrastructuur en Milieu is van mening dat de aanleg van snellere fietsroutes ten goede komt van de bereikbaarheid in Nederland. Het ministerie heeft ook subsidie beschikbaar gesteld voor de snelfietsroute Haarlem – Amsterdam West. Dit fietspad ligt in het gebied van de stadsregio langs de Haarlemmerweg al helemaal klaar en kan nu dankzij de rijkssubsidie door de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude langs de A200 doorgetrokken worden naar Haarlem. Op www.fietsfilevrij.nl zijn alle snelfietsroutes in Nederland terug te vinden.

Terug naar overzicht nieuws >>>