Fietsvlonders wint Tour de Force Innovatieprijs

vrijdag 22 juni 2018
timer 2 min
De Tour de Force Innovatieprijs 2018 is gewonnen door Fietsvlonder Rotterdam. De inzending werd door de deelnemers van het Nationaal Fietscongres gekozen uit vijf genomineerde projecten.

Het is voor het tweede jaar dat de Tour de Force de verkiezing van de Innovatieprijs organiseert. Een jury bestaande uit vakjournalisten heeft uit 60 inzendingen 5 genomineerden gekozen. De bezoekers van het Nationaal Fietscongres kozen op 21 juni 2018 de uiteindelijke winnaar die door journalist en oud-wielrenner Thijs Zonneveld werd overhandigd aan Emiel Arends van de gemeente Rotterdam.

Over Fietsvlonders

De gemeente Rotterdam bekijkt met fietsvlonders waar ruimte gecreëerd kan worden voor extra fietsrekken. Op zo’n vlonder zijn tien fietsrekken gemonteerd. Wordt de vlonder goed gebruikt en blijven klachten uit, dan wordt de autoparkeerplaats opgeheven, verhoogt de gemeente de parkeerruimte tot stoepniveau en zet er permanente fietsrekken neer. 


In Rotterdam zijn inmiddels enkele tientallen vlonders in gebruik. Daarmee zijn tot nu toe 21 autoparkeerplekken in 15 straten omgezet naar 105 permanente rekken. Die rekken bieden plaats aan 210 fietsen.

Jury-oordeel

De vakjury was van mening dat fietsvlonders zich relatief eenvoudig laten realiseren. Bovendien is het effect groter dan alleen uitbereiding van het aantal fietsparkeerplaatsen in de stad. Je kunt het met recht een democratische maatregel noemen, omdat iedereen tijdens een proefperiode zijn zegje kan doen. De bezoekers van het Nationaal Fietscongres konden zich daarin helemaal vinden.

Foto: Martin Hols