Geen nieuwe weg door landgoed Amelisweerd

donderdag 5 november 2009
timer 2 min
Voorlopig worden geen nieuwe snelwegen aangelegd rondom Utrecht, dus ook niet door landgoed Amelisweerd. In plaats daarvan worden, om de problemen met de doorstroom van het verkeer op te lossen, de snelwegen rondom Utrecht verbreed.
Geen nieuwe weg door landgoed Amelisweerd


Dat voornemen hebben de ministers Eurlings (Verkeer, CDA) en Cramer (Milieu, PvdA) uitgesproken na overleg met de regionale bestuurders in Utrecht.

 

A27


De A27 wordt tussen de knooppunten Lunetten en Rijnsweerd verbreed tot twee keer zeven rijstroken. De weg wordt tevens over een lengte van 250 meter overkapt ten behoeve van natuur en recreatie. De A12 ten zuiden van Utrecht wordt verbreed tot twee keer zes rijstroken tussen de knooppunten Oudenrijn en Lunetten. De noordelijke randweg tussen de snelwegen A2 en A27 wordt 'opgewaardeerd' tot autoweg met ongelijkvloerse kruisingen.

Amelisweerd


Een nieuwe snelweg door Amelisweerd is volgens de ministers niet nodig om de files te bestrijden. Tegen dat voornemen was afgelopen jaar veel verzet. In de jaren tachtig werd ondanks groot protest al een deel van de A27 door het landgoed aangelegd. Ook een autoweg langs de wijk Leidsche Rijn achten de ministers nog niet nodig. Wel zou deze weg tussen de A2 en A12 later nog eens kunnen worden aangelegd als de verkeersdrukte dat vergt.