Gelderland onderwijst kinderen met OV4U

dinsdag 18 mei 2010
timer 3 min
Provincie Gelderland vindt het belangrijk dat basisschoolleerlingen wegwijs zijn in het openbaar vervoer en overweg kunnen met de OV-chipkaart. Daarom biedt de provincie basisscholen het unieke lespakket OV4U aan samen met een opgeladen OV-chipkaart.
Gelderland onderwijst kinderen met OV4U

{igallery 48}

Gelderland onderwijst kinderen met OV4U

Provincie Gelderland vindt het belangrijk dat basisschoolleerlingen wegwijs zijn in het openbaar vervoer en overweg kunnen met de OV-chipkaart. Daarom biedt de provincie basisscholen het unieke lespakket OV4U aan samen met een opgeladen OV-chipkaart.

Kinderen zelfstandig mobiel


Kinderen in de leeftijd van 10 tot 12 jaar hebben een grotere behoefte aan zelfstandige mobiliteit, zowel naar het toekomstige voortgezet onderwijs als in de vrije tijd. Deze doelgroep biedt dus een enorm potentieel aan reizigers. Daarom laat provincie Gelderland  kinderen 'proeven en ruiken' aan het openbaar vervoer, met OV4U.

OV4U


OV4U is het eerste lespakket voor basisscholen in Nederland dat verschillende vervoerwijzen aan bod laat komen en zo gericht is op een zelfstandige mobiliteit van kinderen. OV4U levert bovendien een positieve bijdrage aan het imago van het openbaar vervoer onder het motto 'jong geleerd is oud gedaan'. Van maart tot einde schooljaar 2010 zijn veel basisscholen in de provincie Gelderland druk bezig met het lespakket OV4U. Dankzij de afwisseling in theorie en praktijk maken de leerlingen in vijf lessen kennis met verschillende vormen van openbaar Vervoer en leren ze hier gebruik van te maken. OV4U is een lespakket voor basisscholen, maar kan ook door gemeenten als provincies en kaderwetgebieden ingezet worden om het gebruik van het openbaar vervoer onder kinderen te stimuleren.


OV-chipkaart


In samenwerking met adviesbureau Mobycon en Trans Link Systems heeft de provincie Gelderland het lespakket OV4U aangevuld met een les over de OV-chipkaart. De opgedane kennis wordt in de laatste les in praktijk gebracht. De kinderen gaan dan met het openbaar vervoer en de OV-chipkaart op pad voor een (culturele) excursie of schoolreis.

Ontwikkeling OV4U


OV4U is een idee van Mobycon en is in opdracht van Stadsgewest Haaglanden ontwikkeld. In oktober 2005 is een pilot gestart op een basisschool in Delft. De kennis en ervaringen uit de pilot zijn gebruikt om het lespakket te ontwikkelen. De eerste pilot is mede mogelijk gemaakt dankzij de gemeente Delft, MOBIS, SenterNovem en Onderwijs Advies. Met het ontwikkelde lespakket is in 2009 een pilot gestart in Rivierenland in 2009. Vanwege groot succes wordt het project nu in de hele provincie uitgezet. Deze OV4U campagne is een initiatief van de provincie Gelderland in samenwerking met de openbaar vervoerbedrijven in Gelderland.

OV4U kick-off


De kick-off van de OV4U campagne vindt plaats op 2 juni 2010 op de Koningin Beatrixschool in Nijkerk. Fred van de Wart (teammanager Mobiliteit voor de provincie Gelderland) en afgevaardigden van de openbaar vervoerbedrijven en Trans Link Systems (producent OV-chipkaart) zijn bij de bijeenkomst aanwezig en stellen klassikaal vragen aan de leerlingen om hun kennis te testen over het openbaar vervoer. Vervolgens is het de beurt aan de leerlingen om vragen te stellen. Daarna kan de pers vragen stellen over de OV4U campagne. Ten slotte gaan de leerlingen op pad met de bus om de opgedane kennis over het openbaar vervoer en de OV-chipkaart in de praktijk te brengen.

Download hier de persuitnodiging voor de kick-off op 2 juni.

Ga naar de website van OV4U.

Terug naar overzicht projecten >>>