Geluidsreductiesysteem langs A58

maandag 13 december 2010
timer 2 min
Begin 2009 werd in het kader van de toekomstige ontwikkeling van de nieuwbouwwijk Zuidhoek in de Zeeuwse gemeente Kapelle langs de A58 een drie meter hoge geluidswal van meer dan een kilometer lengte aangelegd.
Geluidsreductiesysteem langs A58

 

Berekening geluidscontouren


Door vervroegde ontwikkeling van villawijk de Bieselinghe, dicht achter de geluidswal, heeft de gemeente Kapelle door een gespecialiseerd bureau de geluidscontouren op de locatie laten berekenen, mede met het oog op de verwachte verkeersontwikkeling in de komende tien jaar.

Overlast


Uit het rekenmodel is gebleken dat de bestaande geluidswal voor de bewoners van de Bieselinghe niet voldoende effect heeft. Dat vroeg om aanvullende maatregelen. De geluidswal is daarom, in eerste instantie, eind mei 2010 over een lengte van 210 meter met NoiStopschermen verhoogd tot vijf meter. Frans Nieuwenhuize, senior projectleider van de gemeente Kapelle: “Wij hebben de voor- en nadelen van alle mogelijke oplossingen voor verdere geluidsreductie uitgebreid onderzocht. Wij hebben gekozen voor NoiStop van Mobilane omdat wij onder de indruk zijn van de geluidsabsorberende capaciteit van de NoiStopschermen van tussen de 9 en 20 decibel. Doorslaggevend waren economische en praktische voordelen van het systeem. We hebben bovenop de bestaande grondwal eerst de hardhouten palen gezet en vervolgens hebben twee man in één dag over een lengte van 210 meter schermen van 1,80 meter hoog opgebouwd. Met de toegevoegde NoiStopschermen valt het verkeerslawaai in de wijk nu ruim binnen de norm. Wij overwegen om in de toekomst, als de huizenbouw in Zuidhoek richting de A58 gaat, de grondwal verder te verhogen met NoiStop.” In het najaar wordt er klimop tegen de schermen geplant voor een optimale natuurlijke uitstraling.
 

Terug naar overzicht producten >>>