Gemeente en school zien samen het licht

dinsdag 3 augustus 2010
timer 2 min
Oranjewoud is gevraagd de toekomstige verkeerssituatie voor een nieuw schoolgebouw in Haarlem te onderzoeken. De twee locaties van de Haarlemse basisschool de Bos en Vaartschool worden samengevoegd. De vraag werd gesteld door een gedeeld opdrachtgeverschap van de gemeente en de school.
Gemeente en school zien samen het licht


Veilig of schijnveilig?


Op de nieuwe locatie van de Bos en Vaartschool wordt het schoolgebouw verbouwd, want het aantal leerlingen verdubbelt bijna. Ouders van leerlingen vinden de huidige verkeerssituatie, en dan met name de oversteek over de drukke Wagenweg, al onveilig. Het verkeerslicht dat tot een paar jaar geleden deze oversteek regelde werd bij een herinrichting verwijderd. Met de roep van de school om het verkeerslicht terug te plaatsen, ging de gemeente terughoudend om. De gemeente wil schijnveiligheid door een verkeerslicht juist voorkomen.


Opvallende opdracht, opvallend advies


School en gemeente hebben Oranjewoud gevraagd de toekomstige verkeerssituatie te onderzoeken. Het adviesbureau analyseerde verkeerstellingen, verkeersveiligheidscijfers en bekeek de verkeerssituatie. Samen met gemeente, verkeersouders, wijkraden, school en de architect van de nieuwbouw kwam Oranjewoud met een opvallend, gedragen advies: verschuif zowel de oversteekplaats als het school-toegangshek. Een ander opvallend aspect van dit proces was het gedeelde opdrachtgeverschap. Door de samenwerking van school en gemeente waren de verschillende belangen goed in de opdracht geborgd.

Terug naar overzicht projecten >>>