Gemeenten werven jongeren met traineeship

maandag 11 oktober 2010
timer 3 min
De overheid is voor veel jongeren niet direct de werkgever waar zij na hun studie aan denken. Jongeren menen dat de overheid weinig carrièremogelijkheden biedt en omschrijven het imago als saai en niet dynamisch. 
Gemeenten werven jongeren met traineeship

 

Leegloop kennis door vergrijzing


De VNG, gemeenten en provincies proberen het imago van de overheid te verbeteren en een werkomgeving te creëren waarbinnen ook jongeren willen werken. Dit is hoognodig omdat de vergrijzing onder de ambtenaren sterk toeneemt en steeds meer werkzaamheden worden uitbesteed. Hierdoor vindt een grote leegloop van kennis plaats. Om er voor te zorgen dat het kennisniveau binnen de overheid op peil blijft is het nodig om jongeren te interesseren voor werken bij de overheid.

Uitbesteding zet door


“Door de bezuinigingen en reorganisaties zal de komende jaren nog meer werk door de overheid worden uitbesteed waardoor niet alleen jonge vakmensen, maar ook ervaren ambtenaren noodgedwongen voor een commerciële partij zullen kiezen”, zo stelt Coos Salomé, senior adviseur Verkeer en Vervoer bij de provincie Drenthe. Ook de VNG herkent deze ontwikkeling: “Het uitbesteden van werkzaamheden is de laatste jaren sterk uitgebreid en dit zal zeker door de komende bezuinigen doorgaan. Daarbij zal de overheid als opdrachtgever wel de regierol houden. Dat betekent wel dat je vakmensen in huis moet hebben die de regierol kunnen uitoefenen,” zo stelt Frotina Zuidema, communicatiewoordvoerder van de VNG. “En doordat veel vakmensen de pensioengerechtigde leeftijd bereiken zal er binnen de overheid nog meer kennis verdwijnen.”

Het grijze plafond


Bovengeschetst probleem speelt niet alleen bij gemeenten, maar ook bij provincie en rijk. Nu al is bij het rijk eenderde van de ambtenaren ouder dan 50, zo becijferde het A+O fonds eerder dit jaar. En ook hier geldt dat het percentage 'grijze koppen' door de extra bezuinigingen alleen maar hoger wordt. “Probleem is dat ministers telkens minder ambtenaren willen, maar wel steeds meer taken uitdelen,” verklaart Roel Bekker, voormalig secretaris-generaal Vernieuwing Rijksdienst. “Je kunt best met minder ambtenaren toe, maar dan moet je ook veel taken laten vervallen.”

Poorten dicht


De ambtelijke top vreest dat door de bezuinigingen 'de poorten dicht gaan', terwijl er tegelijkertijd wel veel nieuwe, inhoudelijke opdrachten bij komen. Door 'het grijze plafond' zijn er weinig carrièremogelijkheden. Bekker: “De eerste ambtenaren die eruit gaan, zijn de jonkies en de slimmeriken. Als die weg zijn, willen andere jonge, frisse mensen straks überhaupt niet meer komen. Er komt een keer een eind aan de economische dip en dan wordt het voor de rijksoverheid een stuk lastiger.”

Onderzoek


De VNG heeft onderzoek gedaan naar de 'leegloop' en mogelijke oplossingen voor dit probleem. Uitgangspunt daarbij is de vraag, hoe je als gemeente een goede werkgever kan zijn en hoe je jongeren kan enthousiasmeren om bij de gemeente te komen werken.

Tekst: Jaap Groot

Meer lezen over het onderzoek en verschillende traineeships die gemeenten hebben ingezet? Het volledige achtergrondartikel leest u in Verkeer in Beeld Magazine editie 5.
 

Terug naar overzicht nieuws >>>