Gemiddeld acceptabele reistijd: zeventig tot negentig minuten

dinsdag 15 augustus 2017
timer 2 min
Uit cijfers van het CBS blijkt dat Nederlanders een relatief groot deel van hun tijd kwijt zijn aan woon-werkverkeer: gemiddeld reizen zij 22,6 kilometer tussen woning en werk. In reisafstand groeit al jaren en dat is niet verwonderlijk, vertelt verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen op nu.nl.

Over de periode 1985 tot 2008 nam de gemiddelde reisafstand gegroeid van 15 naar 22 kilometer. Op dat niveau stagneert de reistijd inmiddels. "De psychologische term hiervoor is de wet van behoud van reistijd. Die schrijft voor dat mensen het gemiddeld acceptabel vinden om zeventig tot negentig minuten per dag onderweg te zijn. Let wel: dan gaat het dus om alle verplaatsingen, ook het ritje 's avonds naar de sportvereniging of om boodschappen te doen vallen daar onder”, aldus Tertoolen op nu.nl.

 

Lees ook: CBS brengt woon-werkafstand in kaart (Bron: Verkeerskunde)

 

Volgens de verkeerspsycholoog overwegen mensen pas om van baan te veranderen of te verhuizen, op het moment dat deze ‘grens’ wordt overschreden. "Maar dat is de theorie. In de praktijk heb je vaak te maken met tweeverdieners die op verschillende plaatsen in het land werken. In de crisistijd speelde ook mee dat mensen hun huis moeilijk verkocht kregen, al wordt dat nu wel minder."

 

Lees het hele artikel op nu.nl