Gladheidsmeldsysteem voor optimale preventie

dinsdag 30 november 2010
timer 3 min
Met waarschijnlijk weer een strenge winter in het verschiet is absolute zekerheid geboden bij gladheidsbestrijding. Maar hoe wordt voorkomen dat gemeenten wederom met tekorten in zoutvoorraden kampen, en hoe kunnen winterse weersomstandigheden gemonitord worden?  
Gladheidsmeldsysteem voor optimale preventie

 

Optimaal strooibeleid

“Een goed gladheidsmeldsysteem dient twee functies optimaal te bedienen”, aldus Roland van Niekerk van Van den Berg Infrastructuren. “Het systeem dat wij in eigen huis hebben ontwikkeld voldoet hieraan, omdat het enerzijds detecteert of er  gladheid ontstaat op de weg, en anderzijds kan het de hoeveelheid zout op het wegdek meten, zodat een optimaal strooibeleid kan worden gehandhaafd.” Selectiever kunnen omgaan met het strooibeleid klinkt als een mooie belofte, maar hoe werkt dat in de praktijk? Van Niekerk: “Allereerst worden middels infraroodmetingen de warme en koude plaatsen in het wegdek binnen het beheersgebied gedetailleerd in kaart gebracht. Vervolgens worden op de meest risicovolle plaatsen sensoren geplaatst.”

Stand-alone toepassingen

Van den Berg beschikt over stand-alone toepassingen die met name voor gemeenten,  provincies en bedrijven met grote terreinen in bijvoorbeeld het havengebied interessant zijn, omdat deze te maken hebben met een beperkt aantal meetstations. Dit maakt de aanschaf van een eigen centrale computer een te grote investering; iets dat in dit geval niet nodig is. Het systeem maakt gebruik van sensoren in het wegdek en in de zogenoemde 'weerhut'. Deze sensoren meten de wegtemperatuur, wegvochtigheid, luchttemperatuur, relatieve luchtvochtigheid, aanwezigheid van neerslag en de aanwezigheid van zout. Zodoende kan tijdig een signaal worden afgegeven wanneer er gevaar voor gladheid dreigt. Deze worden door Meteo Consult gedetecteerd en vertaald naar een bijpassende actie. “Desgewenst kunnen de gegevens zonder tussenkomst van de wegbeheerder door Meteo Consult worden doorgestuurd naar de strooiwagenplanner”, aldus Van Niekerk.

Slimme combinatie

Ondanks dat alle gladheidsmeldsystemen moeten voldoen aan de richtlijnen die TNO heeft vastgesteld, durft Van den Berg Infrastructuren te stellen dat ze als marktleider op dit gebied over een van de beste systemen beschikt. “Het is daarnaast de combinatie van ons product en de diensten van Meteo Consult die het interessant maakt voor weg- en terreinbeheerders”, voegt Van Niekerk toe.

Over Van den Berg

Van den Berg Infrastructuren is gespecialiseerd in het ontwerpen, leveren, realiseren, beheren en onderhouden van technische infrastructurele voorzieningen op het gebied van mobiliteit, communicatie, energie en services. Door de specialistische kennis en het vermogen complete probleemoplossingen aan te dragen, weet Van den Berg zich goed te onderscheiden in de markt.

 

Terug naar overzicht producten >>>