Grand Cooperative Driving Challenge

maandag 16 mei 2011
timer 3 min
Eerste De eerste (GCDC) is zondag 15 mei gewonnen door het Duitse team AnnieWay van het Karlsruhe Institute of Technology. Gedurende het Cooperative Driving Weekend, onderdeel van de Automotive Week 2011, lieten zij in een spannende internationale challenge met tien andere teams, het beste resultaat zien.
Grand Cooperative Driving Challenge


Foto: Gedeputeerde Ruud van Heugten, portefeuillehouder Mobiliteit en Financiën, proost samen met team AnnieWay, winnaar van de GCDC 2011.


Goede resultaten


“Zowel de betrokken samenwerkingspartners, te weten High Tech Automotive Campus, TNO, Provincie Noord-Brabant, SRE en de gemeente Helmond,  als de deelnemende teams zijn zeer enthousiast over het verloop van deze GCDC. De GCDC toont aan dat coöperatief rijden technologie werkt als het gaat om het verminderen van files. Daarnaast levert de GCDC goede resultaten op het gebied van samenwerken en versnellen van innovatieve oplossingen voor betere mobiliteit. Kortom, we zijn positief en dat houdt in dat we zeker voornemens zijn om hiermee door te gaan”, aldus Nico Zornig, Business Line Manager Mobiliteit van TNO.

Kans voor bereikbaarheid


“De Noord-Brabantse overheden steunen de Grand Cooperative Driving Challenge en innovatieve verkeerstechnologie. We zien de mogelijkheden van intelligente vervoerssystemen niet alleen als een kans voor de bereikbaarheid in de Brainport-regio, maar ook als een grote economische kans voor de hightech industrie. De overheid geeft ondersteuning aan de High Tech Automotive Campus, de A270 testfaciliteiten en de GCDC”, aldus gedeputeerde Ruud van Heugten, portefeuillehouder Mobiliteit en Financiën, die de prijs overhandigde aan het winnende team.

Elf teams


Aan de GCDC 2011 deden in totaal elf teams mee, waaronder drie uit Nederland (TU Eindhoven, TU Delft / Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en Fontys Hogescholen / Universiteit Twente / Waterloo University (Canada), drie uit Zweden en een uit Duitsland, Spanje, Letland, Turkije / Verenigde Staten (Ohio State University) en Engeland. Twee teams deden mee met een vrachtwagen. De voertuigen kregen opdrachten in zowel een stadssituatie als snelwegsituatie. Door meerdere wedstrijden te houden en voertuigen ten opzichte van elkaar van positie te laten wisselen, werd uiteindelijk de winnaar bepaald.  “Dus het voertuig dat het snelste reageerde op de shockwave en daar de minste ruimte voor nodig had op de weg, kwam als winnaar uit de bus” vertelt Bastiaan Krosse, Senior Project Manager Mobiliteit bij TNO.

Stimuleren en versnellen van innovatie

Met deze challenge stimuleert en versnelt TNO innovatieve ontwikkelingen op het gebied van coöperatief rijden, die toepasbaar zijn op alle soorten voertuigen op de weg. Kenmerkend voor deze coöperatieve voertuigsystemen is dat alle soorten voertuigen zowel onderling als met de infrastructuur langs de weg in een open systeem met elkaar in verbinding staan en communiceren. Met de GCDC nodigt TNO 's werelds slimste brains uit om in een open samenwerking de beste oplossingen te bedenken en deze te testen in een open competitie. Dit alles vindt plaats in een realistische setting namelijk op de rijksweg A270 tussen Eindhoven en Helmond. De GCDC maakt de weg vrij voor coöperatieve systemen. Meer informatie kunt u vinden op www.gcdc.net.

Automotive Week

Dit evenement maakt deel uit van de Automotive Week van 14-22 mei 2011 in de Brainport-regio rond Eindhoven en Helmond. Met het thema 'Building the future in mobility' presenteren bedrijven, kennisinstellingen en overheden gedurende deze week hun innovaties in automotive technologie en slimme mobiliteit aan zowel internationale professionals als aan een breed publiek. Ga voor meer informatie naar www.automotiveweek.nl

Terug naar overzicht nieuws >>>