Gratis parkeren gehandicapten nog niet door Eerste Kamer

maandag 22 februari 2010
timer 1 min
Gratis parkeren nog niet door Eerste Kamer Het voorstel om gehandicapten gratis te laten parkeren stuit bij een meerderheid van de Eerste Kamer op fundamentele bezwaren. De tegenstanders vrezen vooral een inbreuk op de gemeentelijke autonomie.
Gratis parkeren gehandicapten nog niet door Eerste Kamer

Het voorstel van Tweede Kamerlid Van Dijken (PvdA) voorziet erin dat door een aanpassing van de Gemeentewet aan gemeenten wordt opgelegd dat voor voertuigen waarin een gehandicaptenparkeerkaart is aangebracht bij parkeermeters in Nederland nergens parkeerbelasting betaald hoeft te worden.

Nu bepaalt gemeente nog zelf of er wel of niet betaald moet worden


Personen die vanwege een handicap niet in staat zijn om op eigen kracht een afstand van 100 meter te overbruggen moeten door deze uniforme bepaling in het hele land kunnen rekenen op gratis parkeergelegenheid nabij publieke voorzieningen en winkelcentra. Nu bepalen gemeenten zelf of, en zo ja tegen welk tarief, gehandicapten moeten betalen voor een parkeerplaats. Het verschil in regelingen en gebrekkige informatie daarover belemmert gehandicapten in hun vrijheid, zo argumenteert Van Dijken. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunde het voorstel in juni 2009.

Het debat is opgeschort en wordt op zijn vroegst hervat op 2 maart.