Groeiend tekort strooizout gemeenten

donderdag 23 december 2010
timer 3 min
Een groeiend tekort aan strooizout heeft ertoe geleid dat wegbeheerders de zogenoemde zoutloketten hebben geactiveerd. Dat betekent dat aangesloten gemeenten, provincies en waterschappen hun zoutvoorraden beschikbaar moeten stellen voor regio's waar een tekort is.
Groeiend tekort strooizout gemeenten


224 Wegbeheerders


Dat heeft Rijkswaterstaat, die de loketten coördineert, 22 december bekendgemaakt. Tientallen wegbeheerders zitten zonder zout en dat aantal groeit gestaag. Bij het loket hebben zich nu 224 wegbeheerders aangesloten. Aanmelden kan nog tot 1 januari. Ondertussen zoeken zoutinkopers naarstig naar zout over de hele wereld, bevestigt een woordvoerster van Rijkswaterstaat. Dat gebeurt in overleg met de koepelorganisaties van de verschillende wegbeheerders.

Pekelwater


Het strooizout uit de loketten kan alleen worden gebruikt voor het begaanbaar houden van het hoofdwegennet, de belangrijkste provinciale en gemeentelijke wegen, de belangrijkste openbaarvervoerroutes en calamiteitenroutes. Bovendien is wegbeheerders dringend verzocht het schaarse zout waar mogelijk te gebruiken voor de aanmaak van pekelwater. 'Dit heeft als voordeel dat er vijf keer zo vaak kan worden gestrooid dan met alleen zout', aldus Rijkswaterstaat.

Aanhoudend winterweer


Het besluit de zoutloketten te activeren is genomen door de minister van Infrastructuur en Milieu na overleg met het Interprovinciaal Overleg (IPO), de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Unie van Waterschappen (UvW). Door het aanhoudende winterweer klopten daar steeds meer wegbeheerders aan met de vraag naar meer strooizout.

Redenen activeren


“Er zijn drie redenen om de zoutloketten te activeren. Er moet bij wegbeheerders sprake zijn van een dringend zouttekort, de markt levert geen of nog maar in geringe mate zout en er is een aanhoudende kans op gladheid'', licht de woordvoerster toe. Met het openen van de loketten hoopt de minister de ergste nood te lenigen. Een woordvoerster kan nog niet zeggen of er eventueel gebieden zijn waar sprake is van tekorten en waar dan precies. Wegbeheerders die bij het loket een aanvraag doen, krijgen binnen 24 tot 48 uur uitsluitsel over de levering van zout.

Deelname is vrijwillig


De klacht van gemeenten met zoutcontracten dat ze nu collegagemeenten zonder zo'n contract moeten helpen, is volgens een VNG-woordvoerder niet helemaal terecht: “Deelname is vrijwillig, dus je hoeft niet mee te doen.” De woordvoerster benadrukt dat niet helemaal helder is waarom sommige gemeenten geen contract hebben kunnen sluiten. Enkele gemeenten zouden niet voldoende opslagcapaciteit hebben. Eerder deze week werd duidelijk dat sommige gemeenten verzuimd hebben deze zomer contracten af te sluiten, zodat ze zich konden verzekeren van voldoende voorraad. Nu moeten ze achteraan in de rij aansluiten en hebben contractanten voorrang.

Bron: ANP
 

Terug naar overzicht nieuws >>>