Groene markering met TraxEye

dinsdag 19 oktober 2010
timer 3 min
Groene markering met TraxEye De TraxEye is een groen markeringsproduct voor voet- en fietspaden en is speciaal ontwikkeld om op betaalbare wijze de veiligheid en oriëntatie van weggebruikers te vergroten. Ook kunnen hiermee de kosten van OVL en lichtvervuiling voor flora en fauna worden gereduceerd.
Groene markering met TraxEye

{igallery 92}

Groene markering met TraxEye

De TraxEye is een groen markeringsproduct voor voet- en fietspaden en is speciaal ontwikkeld om op betaalbare wijze de veiligheid en oriëntatie van weggebruikers te vergroten. Ook kunnen hiermee de kosten van OVL en lichtvervuiling voor flora en fauna worden gereduceerd.

Groene gloed met acht minuten daglicht


De TraxEye geeft met slechts acht minuten daglicht gedurende 12 tot 16 uur een duidelijke groene gloed en heeft een verwachte levensduur van tien jaar. Vroeger werden glow-in-the-dark producten vervaardigd met een laag niveau radioactieve Radium. Voor dit product wordt echter gebruik gemaakt van kristallen zonder toevoeging van schadelijke chemicaliën. TraxEye is dus geen lamp, maar een duidelijke groene markering die in het
donker bijdraagt aan de oriëntatie en veiligheid van voetgangers en fietsers.

Productspecificaties


De groene markering heeft een diameter van 7 cm, het photoluminicent gedeelte een doorsnede van 5 cm. De markering bestaat uit een witte basis gemaakt van Nylon 6. Deze kunststof is goed bestand tegen grote temperatuurschommelingen waarbij zij vormvast blijft. De kristallen (GLF2000) zijn ingegoten in een transparante polycarbonate behuizing om de kristallen te beschermen tegen de elementen. De montage wordt gedaan met een roestvrijstalen verankeringspin.

Try-out in Engeland


De TraxEyes zijn als try-out geplaatst langs 4 km fietspad (2.400 stuks) in de Engelse stad Swansea. Rob Wachowski (Swansea Counsil's cycling and walking officer) zei onlangs: \"Fietsen wordt meer en meer een vervoermiddel om de fileproblematiek rond de stad te vermijden en tevens als recreatief tijdverdrijf in onze omgeving. De stad streeft naar het aanbieden van veilige fietspaden in en rond de stad. De TraxEyes dragen bij aan de mogelijkheid om een volledig groene en kostenneutrale markering aan te brengen langs voet- en fietspaden. Het is een effectieve en veilige manier om fietsers en wandelaars in het donker te geleiden over de aangelegde paden, voor een geringe investering.”

Positief ontvangen


De TraxEyes zijn aangebracht aan weerszijden van het fietspad, door het buitengebied en een bosachtige omgeving. De onderlinge afstand van de TraxEyes is circa 3,5 meter. Hierdoor zijn altijd de volgende twee á drie markeringen zichtbaar. De resultaten van de proef zijn zo positief ontvangen dat momenteel wordt gewerkt aan een uitbreiding van het traject met enkele duizenden 'groene ogen'. De Swansea Counsil neemt de TraxEye op in haar veiligheidsplannen voor de komende jaren. De hoeveelheid verlichting in het buitengebied zal worden gereduceerd of zelfs verwijderd op plaatsen waar TraxEye voor geleiding en oriëntatie kan zorgen.
 

Terug naar overzicht producten >>>