GroenLinks: fiets in autoparkeervak

maandag 20 september 2010
timer 2 min
GroenLinks: fiets in autoparkeervak Fietsers in Amsterdam moeten op een behoorlijk aantal plaatsen hun rijwiel in autoparkeervakken kunnen parkeren. Dat stelt GroenLinks in het college van B&W voor in een vrijdag verschenen notitie. 
GroenLinks: fiets in autoparkeervak

 

Fiets voorrang


In de notitie staan meerdere maatregelen die het tekort aan parkeerruimte voor fietsers moeten tegengaan. Waar de hele dag door veel fietsers komen, moeten auto's hun parkeerplek voorgoed kwijtraken, aldus GroenLinks. Daarbij valt te denken aan pleinen of straten met meerdere drukbezochte voorzieningen, zoals supermarkten, warenhuizen en horecazaken.

Deeltijdgebruik


Op locaties waar vooral op bepaalde tijdstippen behoefte is aan parkeerruimte voor tweewielers, zouden de vakken alleen dan voor fietsen beschikbaar moeten zijn. Dat is het geval bij musea, bioscopen, markten of winkelstraten. GroenLinks spreekt van 'deeltijdgebruik' van de parkeervakken.

Andere maatregelen


De partij wil verder dat in nieuwe publieke gebouwen altijd een inpandige fietsenstalling komt. De gemeente zou verder vaker fietswrakken moeten weghalen. Dat zijn fietsen die ergens zijn achtergelaten en niet meer worden opgehaald.

Fietsinfarct


GroenLinks-gemeenteraadslid Fjodor Molenaar wijst erop dat de populariteit van de fiets de afgelopen jaren enorm is toegenomen. Vooral op het gebied van parkeren levert dat problemen op. Volgens hem is op veel plekken in de stad sprake van 'een fietsinfarct'. Enkele knelpunten zijn volgens hem het Centraal Station, de Dam en het Rembrandtplein. Ook bij onder meer universiteiten en theaters is het volgens hem vaak hommeles.

Terug naar overzicht nieuws >>>