Grote steden lopen tienduizenden euro’s parkeergeld mis

dinsdag 29 december 2009
timer 2 min
Grote steden lopen miljoenen euro's parkeergeld mis In Rotterdam worden rond de jaarwisseling alle 2800 parkeerautomaten afgesloten om vernieling door vuurwerk te voorkomen. In Amsterdam, Den Haag en Utrecht is ongeveer de helft van de automaten niet in gebruik. Het misgelopen parkeergeld loopt in de tienduizenden euro's.
Grote steden lopen tienduizenden euro's parkeergeld mis

Relatief succesvolle aanpak


Stadstoezicht Rotterdam is maandag begonnen met het afschermen van de 2800 parkeerautomaten. Op de desbetreffende parkeerplaatsen hoeft geen parkeergeld te worden betaald en de stadswachten delen geen bonnen uit. Met het afsluiten van de parkeerautomaten loopt de stad enige tienduizenden euro's mis, aldus een woordvoerder van Stadstoezicht in Rotterdam. ''Maar dat weegt niet op tegen de kosten die worden bespaard nu er minder vernielingen zijn'', aldus de woordvoerder. Vorig jaar werden voor het eerst alle automaten in Rotterdam tijdens de jaarwisseling afgeschermd. Deze succesvolle aanpak zorgde voor aanzienlijk minder schade dan voorgaande jaren.

Amsterdam


Amsterdam sluit 1300 van de 3600 automaten op onder meer bedrijventerreinen en in het centrum. Volgens een woordvoerder van stadstoezicht moeten automobilisten officieel gewoon betalen, bijvoorbeeld met een mobiele telefoon. Maar omdat dat in de praktijk voor veel mensen lastig is, vinden er echter geen controles plaats. Autobestuurders die niet betalen, krijgen dus geen bon.

Den Haag


Den Haag sluit de helft van de 1800 betaalpalen. Ook in sommige parkeergarages is het gratis parkeren om het aantal autobranden terug te dringen. Vorig jaar brandden in de hofstad rond de jaarwisseling ruim vijftig auto's uit, het jaar daarvoor zelfs meer dan honderd.

Utrecht


In Utrecht worden 210 automaten in het centrum afgeschermd. De overige 400 blijven wel in werking. Alleen op oudejaarsdag is het in het Utrechtse centrum gratis parkeren en delen stadswachten geen boetes uit. ''Nieuwjaarsdag is het parkeren altijd gratis, want dat telt als een zondag'', aldus een woordvoerder van de gemeente.

In de dagen na de jaarwisseling worden de automaten weer in gebruik genomen.