Haarlem handhaaft parkeren digitaal

donderdag 3 juni 2010
timer 2 min
met CityControl en SCANaCAR De gemeente Haarlem combineert als eerste CityControl, het digitale handhavingspakket van Sigmax, met de scanauto van SCANaCAR waarmee al rijdende automatisch kentekens gecontroleerd worden op parkeerrechten. 
Haarlem handhaaft parkeren digitaal


Efficiënt handhaven


Dankzij de koppeling tussen beide systemen krijgt de handhaver op straat direct een melding op de handcomputer van voertuigen zonder geldig parkeerrecht. CityControl toont de handhaver bovendien de exacte locatie van het voertuig in overtreding, waarna hij eenvoudig een boete kan uitschrijven met dezelfde handcomputer. De koppeling tussen CityControl en SCANaCAR is uniek in Nederland en stelt de gemeente Haarlem in staat efficiënter te handhaven op het parkeerbeleid in de stad.

SCANaCAR


De gemeente Haarlem heeft de scanauto voor de handhaving van parkeerbeleid in gebruik genomen. De SCANaCAR, naar het voorbeeld van de gemeente Amsterdam, bevat camera's, infrarood lampen, boordcomputers en een informatiedisplay. De scanauto kan tot wel 1500 kentekens per uur scannen, onafhankelijk van de wijze van parkeren: file, visgraat of haaks. Ieder gescand voertuig wordt via de parkeerrechtendatabase van de gemeente Haarlem gecontroleerd.

CityControl


Wanneer een voertuig geen recht heeft om te parkeren, ontvangt de handhaver hiervan een melding op de handcomputer. Dankzij een koppeling met de RDW wordt alle informatie over het betreffende voertuig getoond. Bovendien geeft CityControl via GPS plaatsbepaling automatisch de locatie van het voertuig in overtreding aan. Met de handcomputer schrijft hij vervolgens moeiteloos een boete uit. De bon print hij met behulp van een compacte printer waarmee gelijk ook de administratie is gedaan. Alle gegevens worden automatisch doorgestuurd naar de BackOffice voor verdere verwerking. Met CityControl kan de handhaver ook zelf kentekens scannen, bijvoorbeeld op plaatsen waar de scanauto niet kan komen. Hierdoor ontstaat een optimale dekking van gescande voertuigen.


Parkeergedrag in kaart


Dankzij de koppeling tussen SCANaCAR en CityControl kunnen in dezelfde tijd beter en meer controles op voertuigen uitgevoerd worden. Bovendien kan met de informatie van gescande voertuigen het parkeergedrag goed in kaart worden gebracht. De combinatie is voorbereid op het digitaal parkeren. In de toekomst wordt het mogelijk om niet alleen te controleren op parkeerrechten, maar ook bijvoorbeeld op milieuzoneringen. 

Lees ook: Haarlem tweede gemeente met SCANaCAR

Terug naar overzicht nieuws >>>