Handhaving opgenomen in voorstel Wet Kilometerprijs

dinsdag 15 december 2009
timer 2 min
Handhaving opgenomen in 'Wet Kilometerprijs' In het voorstel voor de Wet Kilometerprijs zijn maatregelen voor handhaving opgenomen. Op Verkeerenwaterstaat.nl staat te lezen: 'Wie rijdt zonder te betalen, draagt als 'free rider' niet bij aan de kosten van aanleg en onderhoud van infrastructuur, terwijl hij wel gebruik maakt van de weg.'
Handhaving opgenomen in voorstel Wet Kilometerprijs


Sanctiebeleid


In het wetsvoorstel van Verkeer en Waterstaat staat geformuleerd dat een automobilist die rijdt met een kapot kastje zonder dat te melden aan de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW), in overtreding is. Daarvoor is in de wet een maximale straf genoemd van 18.500 euro boete. In de praktijk zal de sanctie veel lager zijn. Het is aan het Openbaar Ministerie een sanctiebeleid te ontwikkelen ten aanzien van dit soort overtredingen.

Misdrijf


Wie doelbewust met het kastje knoeit om de verzending van het aantal gereden kilometers te verstoren, pleegt een misdrijf. Daarvoor gaan dezelfde maximale straffen gelden als voor mensen die met technische ingrepen of valse signalen gratis gebruik maken van een dienst die via telecommunicatie wordt aangeboden. Denk hierbij aan betaaltelevisie, mobiele telefonie of toegang tot internet. De maximale boete hiervoor is 74.000 euro. In de praktijk wordt deze maximale straf echter zelden uitgedeeld. Gevangenisstraf zal naar verwachting alleen aan de orde zijn bij verstoringsacties met professionele apparatuur die ook ernstige hinder bezorgen aan hulpdiensten.

Meer artikelen over de kilometerheffing:

  Kilometerheffing kost Provincie Brabant 200 miljoen
 
  Kabinet akkoord over kilometerprijs

  SWOV: minder verkeersslachtoffersdoor kilometerheffing


  Bedrijven anticiperen op kilometerprijs 2012