Hardenberg pakt verkeersveiligheid aan

vrijdag 22 oktober 2010
timer 2 min
In de wijk Baalderveld in de gemeente Hardenberg klaagden bewoners over te hard rijdend verkeer en daardoor onveilige situaties. Gemeente, politie, wijkbewoners en Veilig Verkeer Nederland hebben de handen ineen geslagen om de verkeersonveiligheid in de wijk aan te pakken.
Hardenberg pakt verkeersveiligheid aan

 

Klager is veroorzaker


De veroorzaker van verkeersonveiligheid in een woonwijk blijkt vaak zelf een bewoner te zijn; de klager is veelal ook de veroorzaker. Verkeerswethouder Jannes Janssen verwoordt het als volgt: “ Je ziet dat als iemand in een woonwijk te hard rijdt, het negen van de tien keer iemand is die er woont. Die kent de weg op z'n duimpje. Hetzelfde geldt bij scholen. Als daar iemand te hard rijdt, is het bijna altijd een ouder.”

Samenwerking bewoners oplossing


De oplossing is daarom niet gezocht in handhaving en infrastructurele verbetering, zoals bijvoorbeeld het aanleggen van drempels, maar in een constructieve samenwerking met de bewoners.
Janssen: “Als je in wijken en rond scholen de verkeersveiligheid wilt verbeteren, zul je moeten kijken of je het gedrag van de bewoners positief kunt beïnvloeden.” Dit houdt onder meer in dat het probleem niet langer wordt gezien als een probleem van het gemeentebestuur of de politie, maar als een gezamenlijk probleem van de buurt.

Diverse acties


In Hardenberg heeft men ingezet op diverse acties waarbij de bewoners elkaar corrigeren. In de wijk zijn ludieke acties gevoerd om de wijkbewoners bewust te maken van het onveilige verkeersgedrag, zoals het plakken van 30 km-stickers op vuilnisbakken, het plaatsen van verkeersborden, het doen van een remproef tijdens de straatspeeldag, het ophangen van spandoeken, door er over te praten op school en informatie te verstrekken middels de krant en huis-aan-huis folders.
Deze acties hebben geleid tot een positieve gedragsverandering. Een mooi voorbeeld hoe verkeersveiligheid wordt verbeterd als bewoners voor een langere tijd samenwerken met politie, gemeente en VVN. Inmiddels hebben ook andere wijken in Hardenberg aangegeven mee te willen doen.

Meer weten? Kijk dan in Verkeer in Beeld Magazine #5.

 

Terug naar overzicht projecten >>>