Helder toekomstbeeld noodzakelijk voor gegronde beleidskeuzes
Wat betekent deze transitie voor u?
Maar hoe gaan bestuurders, beleidsmakers, adviseurs, verantwoordelijken voor bereikbaarheidsvraagstukken of andere stakeholders om met deze transitie? Waarom is een integrale mobiliteitsvisie zo belangrijk? En hoe ontwikkelt de overheid een bijpassende integrale mobiliteitsvisie die breed gedragen wordt en tegemoet komt aan de bestuurlijke opgaven én vraagstukken van alledag? En hoe neemt men binnen dat kader als verantwoordelijke voor bereikbaarheid, infrastructuur, parkeren, ov-of fietsbeleid vandaag al toekomstvaste beslissingen voor morgen?
Herbezinning is noodzakelijk
Dit en meer wordt besproken en ter discussie gesteld tijdens het Movinnio Congres op 11 september, in het Postillion Hotel Utrecht Bunnik. Keynote spreker prof.dr. Henk Meurs, bijzonder hoogleraar aan de Radboud Universiteit Nijmegen: “De huidige trends en ontwikkelingen zijn van grote invloed op het gemeentelijke beleid, maar we weten nog niet precies hoe de toekomst eruit gaat zien. Daarom pleit ik ervoor om samen met regionale overheden heldere toekomstbeelden te ontwikkelen die ons in staat stellen toekomstvast te investeren en de juiste beleidskeuzes te maken. De grootse veranderingen die op stapel staan nopen de overheid tot herbezinning van haar traditionele faciliterende rol richting een meer regisserende rol.” Een integrale mobiliteitsvisie nastreven betekent niet enkel naar een deelaspect kijken, maar naar de mobiliteit, infrastructuur en ruimtelijke ontwikkelingen als geheel. De afstemming daartussen moet worden verbeterd.
Stedelijke agenda EU
Ook de EU heeft met het oog op de huidige en toekomstige ontwikkelingen steeds meer behoefte aan onderlinge afstemming van de verschillende bestuursniveaus. Immers: ruim twee derde van het beleid en de wetgeving van de EU heeft gevolgen voor steden en gemeenten. Steden spelen een belangrijke rol bij het aangaan van de economische, sociale en ecologische uitdagingen waarmee Europa wordt geconfronteerd. De geplande stedelijke agenda moet ervoor zorgen dat het Europese en nationale beleid de steden daarbij steunt. De stedelijke agenda moet een werkmethode aanreiken om de belangrijkste problemen aan te pakken waarmee de steden in Europa te kampen hebben, en de uitwisseling van best practises bevorderen om de ontwikkeling van steden en grootstedelijke gebieden te stimuleren. De EU houdt daarom een openbare raadpleging (tot 26 september 2014) zodat belanghebbenden, waaronder nationale, regionale en lokale overheden, hun mening kunnen geven over de doelstellingen en werkwijzen.
Over het Movinnio Congres
Het Movinnio Congres Integrale Mobiliteit is een initiatief van Movinnio, katalysator in mobiliteitsinnovaties, en Acquire Publishing, uitgeverij van vakbladen op het gebied van ruimte, mobiliteit en architectuur. Titels zijn onder meer Verkeer in Beeld, Verkeerskunde, PARKEER24, Straatbeeld en Stedebouw & Architectuur.
Het Movinnio Congres is de moeite waard voor iedereen die betrokken is bij en belangstelling heeft voor visieontwikkeling, strategie, beleid en uitvoering van ruimte- en mobiliteitsvraagstukken.
Alle actuele informatie over het programma en aanmelden is te vinden op www.movinniocongres.nl.

Centrumfuncties veranderen en de individualiseringstrend en behoefte altijd online en connected te zijn blijven groeien